KAKO DA ZNATE DA JE VRTIĆ BEZBEDAN? Smrt devojčice (1) u zemunskom obdaništu naterala RODITELJE da se USPANIČE!
Roditelji bi prilikom upisa deteta u vrtić trebalo da se raspitaju kakva je ishrana u vrtiću, Foto: Profimedia

teška tema

KAKO DA ZNATE DA JE VRTIĆ BEZBEDAN? Smrt devojčice (1) u zemunskom obdaništu naterala RODITELJE da se USPANIČE!

Bez te potvrde nijedno dete ne sme da boravi u predškolskim ustanovama

Objavljeno:

Tragična vest da je devojčica od nepunih godinu dana preminula u snu u privatnom vrtiću "Ivin vozić" u Zemunu potresla je celu Srbiju.

U ovom vrtiću utvrđene su mnogobrojne nepravilnosti, zbog čega će biti privremeno zatvoren, ali nesrećna sudbina deteta i njegovih roditelja ponovo je otvorila pitanje bezbednosti mališana u predškolskim ustanovama.

Potvrda pedijatra

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu rekao je juče da je u ovom slučaju u samom startu napravljen propust jer je devojčica u vrtić primljena bez potvrde pedijatra da je zdrava i da može da boravi u kolektivu.

- Bez te potvrde nijedno dete ne sme da boravi u predškolskim ustanovama - rekao je Gak za televiziju Prva.

Naveo je i da je dete primljeno pre navršene prve godine što znači da je ustanova bila u obavezi da ima posebnu ishranu i kuhinju, što nije imala.

Pored ovog, utvrđeno je i da su vaspitačice radile bez licence i mentora i da nije postojala medicinska sestra na preventivi.

- Ta ustanova je kontrolisana 2019. godine u redovnom nadzoru. Tada nisu uočene nepravilnosti - rekao je Gak i dodao da će zbog ovih nepravilnosti preporučiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se vrtić privremeno zatvori.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da će ovaj vrtić najverovatnije biti zatvoren zbog utvrđenih nepravilnosti.

- Utvrđene nepravilnosti su značajne i najverovatnije će biti doneta odluka da se vrtić privremeno zatvori. Obdukcija i dalja istraga će preciznije utvrditi uzrok smrti deteta i da li je to na bilo koji način povezano sa utvrđenim propustima - kaže Šarčević.

Dodao je i da je vrtić do januara imao medicinsku sestru u preventivi, ali da je ona tada otpuštena.

- Generalni savet roditeljima je da se, ukoliko posumnjaju u bilo kakve nepravilnosti u vrtiću, obrate gradskom sekretarijatu za obrazovanje i institucijama.

Jasna pravila

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja istakla je da postoje jasno propisane procedure koje privatni i državni vrtići moraju da ispune da bi moglo da se kvalitetno radi s decom i da ona budu bezbedna.

- Roditelji bi prilikom upisa deteta u vrtić trebalo da se raspitaju kakva je ishrana u vrtiću. Dete do godinu dana ne može da jede hranu koju sprema centralna kuhinja, već posebnu, mlečnu. Takođe, za tako malu decu, ali i inače, trebalo bi proveriti da li je prostor u kome mališani borave funkcionalan, da li je higijena zadovoljavajuća, kao i naravno da li ima dovoljno kadrova - savetuje Bosiljka Jovanović.

Pre upisa proverite:

da li vrtić ima licencu

ima li dovoljno medicinskih sestara i vaspitačkog kadra

koliko dece ima u grupi

da li su u grupi deca sličnog uzrasta

kakva je ishrana i postoji li posebna kuhinja za decu mlađu od godinu dana

da li je prostor funkcionalan, da li ima deo za presvlačenje i održavanje higijene i slično

Propusti u vrtiću "Ivin vozić"

dete je primljeno bez potvrde pedijatra da je zdravo i da može da boravi u kolektivu

u vrtiću nije obezbeđena ishrana za decu do godinu dana

vaspitačice su radile bez licence i mentora

nije angažovana medicinska sestra na preventivi

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.