PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kad treba pomeriti kazaljke JEDAN ČAS UNAZAD
Evo kad treba pomeriti kazaljke, Foto: Profimedia, Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kad treba pomeriti kazaljke JEDAN ČAS UNAZAD

U slučaju da koristite pametni telefon, aparat će to učiniti umesto vas

Objavljeno: 18.10.2020. 15:55h
  • 87

U noći između subote 24. i nedelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena i to pomeranjem za jedan čas unazad - vreme u 3:00 računa se kao 2:00 sata.

U slučaju da koristite pametni telefon, aparat će to učiniti umesto vas, ali zato proverite obične telefone, ručne i zidne časovnike i vratite ih za jedan sat unazad.

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Cela ideja o uvođenju promene vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu kada je dan znatno duži sunce izlazi pre 5, a zalazi posle 21 sat. Budući da ljudi svoje aktivnosti svakog dana započinju u isto vreme tokom cele godine oko 7 sati, sredinom leta se gubi na taj način dva sata dnevnog svetla.

Danas na svetu 110 od 192 države koristi takozvano letnje računanje vremena. Ne koristi se u Japanu, Kini, južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta gde ova mera nikad nije uspela. U većem delu sveta ovaj dogovor se smatra zgodnim načinom da se u letnjim mesecima dnevna svetlost duže zadrži.

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno. Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za letnje računanje vremena.

Bonus video:

(Espreso.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media