NAJMLAĐI PACIJENT NAM IMA 24 GODINE: Dr Ivana sa Infektivne uputila VAŽAN APEL, ovo je KLJUČNO u danima pred nama!
Važan apel, Foto: Printscreen/Youtube/TV Prva

ČUVAJTE SE

NAJMLAĐI PACIJENT NAM IMA 24 GODINE: Dr Ivana sa Infektivne uputila VAŽAN APEL, ovo je KLJUČNO u danima pred nama!

Doktorka ističe da nema garancije ni za osobe koju već imale kovid

Objavljeno: 18.10.2020. 11:12h
  • 8

- Potencijalni rizik za povećanje broja obolelih od korona virusa je period slava koji počinje.

- Trenutno najmlađi bolesnik na Infektivnoj klinici ima 24 godine, a najstariji 93, a još uvek ne znamo potencijalne posledice koje SARS-CoV-2 infekcija ostavlja na jetri, centralnom nervnom sistemu i reproduktivnim organima, te apelujem na sve da strogo poštuju mere prevencije kako ponovo ne bismo imali situaciju od pre nekoliko meseci - kaže doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Kliničkog centra Srbije.

Dr Milošević apeluje da u danima koji dolaze moramo bez izuzetka da poštujemo preporuke koje su već mesecima aktuelne ako ne želimo da opet imamo situaciju od pre nekoliko meseci.

- Svako opuštanje u smislu nepoštovanja preporučenih mera neminovno vodi do skoka broja obolelih. Migracije ljudi sada nisu tako značajne kao u vreme godišnjih odmora, a povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobijaju uputstvo o proceduri nadzora i testu samoprocene. Potencijalni rizik za povećanje broja obolelih je period slava koji počinje. Slava je deo identiteta našeg naroda, svečani, porodični, pre svega duhovni praznik u slavu svetitelja, te ga u tom smislu treba i slaviti - navodi ona.

Doktorka ističe da nema garancije ni za osobe koju već imale kovid, te da se i oni koji su preležali bolest mogu opet zaraziti, ali dodaje da je broj takvih pacijenata mali.

- Beograd je dvomilionski grad sa svim prednostima koje to nosi, a u ovoj situaciji, nažalost, i manama života u metropoli. Svakodnevna potreba da se odlazi sa jednog na drugi kraj grada, velika dnevna migracija, činjenica da se radi o najvećem univerzitetskom gradu i administrativnom centru naše zemlje, podrazumeva i niz kontakata i rizika koji nisu karakteristični za neku manju sredinu. Ipak, naučili smo da možemo da sami kontrolišemo situaciju sasvim jednostavnim merama kakve su nošenje maski i higijena ruku, te još jednom apelujem na sve da to i čine - navodi Milošević.

Ona kaže da je proces proizvodnje nove vakcine veoma kompleksan.

- Svedoci smo jedne pozitivne međunarodne ‘trke’ da se do vakcine što pre dođe. Ja želim da se to desi što je pre moguće, ali je teško prognozirati kada će to i biti… Do tada apelujem na naše građane da se vakcinišu protiv gripa. Vakcina je dostupna, a sada je pravi trenutak za nju, jer je vakcinacija najbitniji i najsigurniji vid prevencije neke infektivne bolesti, a svaki dodatni rizik od obolevanja treba svesti na minimum i u periodu van pandemija, a sada pogotovu - podvlači dr Milošević.

Bonus video:

(Espreso.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media