SLEDEĆI KORAK MOŽE DA BUDE RIGOROZNIJA KONTROLA: Dr Darija o razmatranju PONOVNOG KARANTINA
Nismo razmatrali meru karantina, Foto: Emilija Jovanović

dobro je

SLEDEĆI KORAK MOŽE DA BUDE RIGOROZNIJA KONTROLA: Dr Darija o razmatranju PONOVNOG KARANTINA

Ona je istakla da ne treba da se razmišlja da li smo i koliko blizu ili daleko od nečega

Objavljeno:

"Karantin, koji uvode mnoge evropske zemlje u pojedinim gradovima, za dve do tri nedelje daju rezultate. Imajući u vidu da je kod nas epidemiološka situacija još uvek stabilna, mada sve treba da nas zabrine ovaj rastući trend, nismo razmatrali neku od takvih mera", rekla je Kisić.

Ona je istakla da ne treba da se razmišlja da li smo i koliko blizu ili daleko od nečega, već da se svi ponašamo tako da ne dozvolimo da se inficiramo Na pitanje kakvi moraju biti parametri da bi bila doneta odluka o zabrani kretanja, Kisić je odgovorila da je najvažniji uvek popunjenost zdravstvenih kapaciteta i broj osoba koji se nalaze na respiratoru.

"Prioritet je da smo u stanju da pružimo odmah uslugu svakom pacijentu kojem je potrebna, i kovid i svim ostalim pacijentima. Zato je u ovom momentu primarni cilj da sve bolnice koje nisu u kovid režimu što duže održimo takvim", rekla je Kisić i podsetila da vodeći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji nije korona, već kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Zato se sada, ponavlja, pre svega posmatra kapacitet zdravstvenog sistema i njegova spremnost da preuzme pacijente odmah, da se ne bi došlo u situaciju, kao neke zemlje, kada su potrebe za hospitalizacijom prevazišle kapacitete zdravstvenog sistema.

"Izvesno je da ćemo se dugo boriti sa ovim virusom i da moramo da naučimo da živimo sam njim bez nekim drastičnijih mera, ako nisu baš neophodne. A, do tada masovno sprovođenje prevencije", rekla je Kisić.

U tom smislu, od ponedeljka se, podseća, Arena priprema za prijem pacijeneta, iako ti kapaciteti još nisu potrebni, ali se mora razmišljati par koraka unapred.

"Sve sa idejom da što duže funkcionišemo, a nadamo se cele sezone, koliko toliko normalno. Do narednog proleća moraćemo da živimo sa maskom i drugim preventivnim merama", rekla je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.