KRIZNI ŠTAB OBRAZLOŽIO NOVE MERE: Životno ugrožena 23 PACIJENTA, maske na otvorenom KAD SE ČEKA U REDU (VIDEO)
Krizni štab prelomio, Foto: Emilija Jovanović

VEOMA VAŽNO

KRIZNI ŠTAB OBRAZLOŽIO NOVE MERE: Životno ugrožena 23 PACIJENTA, maske na otvorenom KAD SE ČEKA U REDU (VIDEO)

Dr Kisić Tepavčević je javnosti saopštila današnje odluke Kriznog štaba

Objavljeno: 16:14h

Konferencija Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 održana je danas sa početkom u 15 časova u Palati Srbija.

Konferenciji su prisustvovale dr Darija Kisić Tepavčević i dr Marija Zdravković, direktor KBC "Bežanijska kosa".

Novi presek

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.429 osoba, njih 265 bilo je pozitivno, dok su nažalost preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 23 pacijenta.

KBC Bežanijska kosa

V. D. direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je da se trenutno u bolnici KBC Bežanijska kosa nalazi se 96 osoba, svi su u stabilnom stanju.

foto: Emilija Jovanović

O nošenju maske

Stručna preporuka je da se maske nose i na otvorenom prostoru, tako da se sankcije neće sprovoditi, kazala je dr Kisić Tepavčević.

- Bitnija nam je borba da očuvamo sopstveno zdravlje i porodice, a ne da brinemo o kaznama. Prosto je nemoguće sve stanovnike kontrolisati. Nošenje maske obavezno je na zatvorenim prostorima, i otvorenim prostorima ako na primer čekate u redu.

Kako je rekla, mnogi i dalje ne doživljavaju nošenje maski i držanje distance kao deo svakodnevnice, ali da ćemo to morati da prihvatimo u narednom periodu.

- Do narednog proleća moraćemo da živimo sa maskom, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Distribucija zaraženih

Beograd i dalje najzaraženiji sa 106, što je 40 odsto od ukupnog broja novozaraženih, sledi Kragujevac sa 22 pozitivna, a najviše obolelih je između 20 i 40 godina.

Darija Kisić Tepavčević istakla je da prethodnih nedelja od 20 do 40 godina zastupljenost oboleih bila od 40 do 50 odsto.

foto: Emilija Jovanović

Najradikalnije mere

- Kada je u pitanju neka vrsta karantina koju uvode mnoge evrpske zemlje, ona je konkretno u Izraelu pokazala značajne rezultate, imajući u vidu da je epidemiološka situaicja i dalje stabilna, nismo razmatrali neku od takvih mera. Parametni su popunjenost naših bolničkih kapaciteta i broj osoba koji se nalazi na respiratorima, navela je Kisić Tepavčević.

- Sitaucija treba da bude takva da uvek možemo da zbrinemo pacijente ne samo kovid, već i ostale. Glavni cilj je da sve bolnice koje nisu u kovid sistemu i ostanu van kovid sistema, dodala je ona.

O nastavi tokom pandemije korona virusa

- Postoji komisija i radna grupa koja prati stanje sa korona virusom u srednjim i osnovnim školama i da li se ova infekcija širi u školskoj sredini. Imali smo situaciju da se virus proširio u okviru samog odeljenja. Svako odeljenje gde je bila pojava korone, sada normalno pohađa nastavu - istakla je Kisić-Tepavčević.

Istakla je da je 1. novembar daleko i da se ne može znati trenutno situacija i da li će doći do onlajn nastave.

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za dopis da će škole od 1. novembra biti samo onlajn, ona je rekla da to nije tačno.

- Nikakva generalna odluka nije doneta, to zavisi od aktuelne epidemiološke situacije. O tome se nije ni diskutovalo. Kada je u pitanju 1. novembar to je 15 dana od sada, to je dug period - istkal je ona.

Kako kaže, postoji komisija i radna grupa koja prati situaciju u školama.

- Odluka se donosi u zavisnosti od ne samo potvrđenih broja, nego i da li se širi u školskoj sredni. Preko 95 odsto slučajeva do sada su bila samo sporadična, radilo se o dva slučaja u okviru odeljenja. U jednom slučaju u Bogradu imali smo 4 učenika u jednom razredu, ali to je bilo još na početku i oni već pohađaju nastavu - rekal je ona.

foto: Emilija Jovanović

O zabrani kretanja

Odgovarajući na pitanje novinara da li je zatvaranje moguće i u Srbiji, odnosno uvođenje zabrane kretanja, dr Kisić je rekla da to trenutno nije opcija i da postoje dve brojke koje su ključni indikatori da bi se ta odluka donela.

- To je popunjenost kapaciteta u bolnicima i broj ljudi na respiratorima - reka je ona.

Moguća oštrija kontrola na granicama

Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da postoji mogućnost da se u narednom periodu donesu nove, strože mere, kada je reč o ulasku stranih državljana u našu zemlju i povratka naših državljana iz inostranstva.

Na konferenciji Kriznog štaba, Kisić je rekla da su mere na granicama za sada nepromenjene i dodala da kontrola na granicama jeste svakodnevna tema Kriznog štaba.

"U ovom momentu nismo doneli nijednu drugu preporuku nego što je trenutno na snazi. Međutim, imajući u vidu razbuktavanje epidemije, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do regulacije na granicama", rekla je Kisić.

foto: Emilija Jovanović

Nove mere donete na sednici Kriznog štaba

Podsećanja radi, sednica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korone održana je jutros u 9 časova a na dnevnom redu bilo je razmatranje i pooštravanje mera u borbi protiv korona virusa pošto je u Srbiji prethodne nedelje registrovan skok broja novozaraženih i pacijenata na respiratorima.

Dr Kisić Tepavčević je javnosti saopštila današnje odluke Kriznog štaba rekavši da su pooštrene sledeće mere:

- odlučeno je da se maske kao zaštitna mera nose i na otvorenom i da ta odluka na snagu stupa odmah, ovog trenutka. - Svuda, stalno, svi - rekla je dr Kisić.

- od danas je na snazi i zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanje većeg broja ljudi, poput veselja i proslava, što se događalo u proteklom periodu i zbog čega se beleži skok novozaraženih

- doneta je odluka i da od ponedeljka Arena bude ponovo spremna za prihvat kovid pacijenata

- od danas i svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

- radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, kao i dosada, ali su propisane striktne mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.