RAZLOZI ZA NOŠENJE MASKE NA OTVORENOM SU JASNI: Doktorka Kuljić Kapulica prokomentarisala NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA
Prof. dr Nada Kuljić Kapulica, Foto: Youtube printscreen/Jutarnji program TV HAPPY

OBJASNILA

RAZLOZI ZA NOŠENJE MASKE NA OTVORENOM SU JASNI: Doktorka Kuljić Kapulica prokomentarisala NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA

Ona podseća da su korona virusi prvi put otkriveni kod učenika sa nazebom 1965. godine u Engleskoj, a ubrzo potom i u Americi

Objavljeno:

Prof. dr Nada Kuljić Kapulica, virusolog, se sa korona virusima prvi put srela početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada ih je dijagnostikovala na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

- Mislim da jedno vreme treba da nosimo maske i na otvorenom. To će usporiti širenje novog korona virusa, ali i gripa i drugih respiratornih virusa koji trenutno vladaju. Nošenjem maski štitimo i sebe i druge i verovatno ćemo na kraju pobediti - rekla je ona.

- Ne znam šta se tačno desilo. Ovaj virus je nepredvidiv, a epidemija talasasta. Ali niko u ovom trenutku ne zna koliko ćemo tih talasa imati i kako će se dalje odvijati ova epidemija. Novi korona virus je i za mene enigma, jer pokazuje sasvim drugačije osobine od ostalih šest humanih korona virusa. I SARS i MERS su bili smrtonosni u većem procentu, ali su ograničeno trajali, a za ovaj niko ne zna kada će mu biti kraj -odgovorila je doktorka na pitanje "šta se desilo, pa je novi korona virus opert počeo da divlja u celoj Evropi?"

Ona podseća da su korona virusi prvi put otkriveni kod učenika sa nazebom 1965. godine u Engleskoj, a ubrzo potom i u Americi.

- Egzotičan naziv korona virusi dobili su 1968. godine zbog izgleda na elektronskom mikroskopu koji podseća na koronu sunca. Ovi prvi humani korona virusi označeni su kao OC43 i 229E. U našoj zemlji, jedino u VMA radjena je dijagnostika ovih virusa(OC43) osamdesetih godina, a prvi put 1987. godine objavljeni su podaci o nalazu antitela prema ovom virusu u našoj populaciji kod 67.81 odsto ispitanih osoba. Daljim ispitivanjem (1992) u našoj populaciji dokazano je da najveća prevalenca antitela, kao i najviši titrovi u februaru i martu mesecu. Takođe je rađeno i dokazivanje virusa elektronskim mikroskopom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.