DR KISIĆ ZA ESPRESO: Mogući su hrvatski i slovenački scenario ako se NE BUDEMO PRIDRŽAVALI MERA
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

konferencija za novinare

DR KISIĆ ZA ESPRESO: Mogući su hrvatski i slovenački scenario ako se NE BUDEMO PRIDRŽAVALI MERA

Budući da raste broj zaraženih, krizni štab je doneo nove mere

Objavljeno: 16:15h

Konferencija Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 se održava u Palati Srbija! Naime, danas su donesene nove mere u borbi protiv koronavirusa!

Na pitanje redakcije portala Espreso.co.rs da li nas čeka scenario susednih država poput Hrvatske koja je danas imala 1.131 novoobolelu osobu ukoliko se ne budemo pridržavali mera, dr Kisić je rekla da je to moguće.

- Ne znam šta će da se desi, ali je moguće da nas čeka scenario poput njihovog. Nadam se da ćemo se pridržavati mera kako ne bi došlo do toga. Ovaj virus je u našoj populaciji relativno pod kontrolom. Imamo pet puta više asimptomatskih slučajeva, ali moramo da se ponašamo kao da smo svi potencijalni prenosioci.

Podsećanja radi, sednica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korone održana je jutros u 9 časova a na dnevnom redu bilo je razmatranje i pooštravanje mera u borbi protiv korona virusa pošto je u Srbiji prethodne nedelje registrovan skok broja novozaraženih i pacijenata na respiratorima.

Dr Kisić Tepavčević je javnosti saopštila današnje odluke Kriznog štaba rekavši da su pooštrene sledeće mere:

- odlučeno je da se maske kao zaštitna mera nose i na otvorenom i da ta odluka na snagu stupa odmah, ovog trenutka. - Svuda, stalno, svi - rekla je dr Kisić.

- od danas je na snazi i zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanje većeg broja ljudi, poput veselja i proslava, što se događalo u proteklom periodu i zbog čega se beleži skok novozaraženih

- doneta je odluka i da od ponedeljka Arena bude ponovo spremna za prihvat kovid pacijenata

- od danas i svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

- radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 23 sata, kao i dosada, ali su propisane striktne mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.