REDARI U KAFANAMA, MASKE I NAPOLJU: Na snagu stupaju ČETIRI NOVE MERE, u pripremi jedna koja će vas SKUPO KOŠTATI!
Danas smo dobili 4 nove korona mere, Foto: Ana Paunković

OBRATITE PAŽNjU

REDARI U KAFANAMA, MASKE I NAPOLJU: Na snagu stupaju ČETIRI NOVE MERE, u pripremi jedna koja će vas SKUPO KOŠTATI!

Kisić je navela da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote

Objavljeno: 16.10.2020. 12:09h

Redari u ugostiteljskim objektima, maske obavezne i na otvorenom, zabrana lokalnim samoupravama da izdaju bilo kakve dozvole za organizovanje događaja, Arena od ponedeljka postaje kovid bolnica, četiri su najnovije mere koje je danas doneo Krizni štab za borbu protiv kovida 19.

Osim ove četiri mere, u planu su, kako smo već pisali, i izmene Prekšajnog zakona kojim će biti moguća naplata mandatnih kazni za one koji ne nose maske tamo gde su obavezne i ne poštuju mere kućne izolacije.

KLJUČNE ODLUKE KOJE JE DONEO KRIZNI ŠTAB:

1. Maske su obavezne i na otvorenom

2. Loklanim samoupravama zabranjuje se da izdaju bilo kakve dozvole za organizovanje događaja

3.Arena od ponedeljka postaje ponovo kovid bolnica

4.Uslužni objekti dužni su da imaju odgovorno lice za spovođenje mera unutar objekta

Zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević i članica ovog vladinog tela, rekla je nakon sednice Kriznog štaba da će od ponedeljka Arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovida 19, a od danas i svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

1) Maske na otovorenom obavezne

Kisić je navela da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote.

Ona je naglasila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore.

- To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća. Svi treba da nosimo maske i ta mera stupa na snagu odmah - istakla je dr Kisić.

2) Zabrana izdavanja bilo kakvih dozvola za organizovanje događaja

Ona je naglalsila da se pooštravaju se sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene.

- Iako je ograničenje okupljanja ljudi do 30, imali smo primere da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Sada se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja - rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba.

foto: Emilija Jovanović

3) Arena ponovo kovid bolnica

Ona je navela da će, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je potvrđen virus i raste broj hispitalizacija, od ponedeljka Arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata.

Kisić je navela da sada mora da se stavi akcenat na privremene bolnice, jer se druge bolnice moraju održati i očuvati za sve druge pacijente, koji nemaju kovid.

- Naš zdravstveni sistem mora i treba da funkcioniše. Na nama je da sprečimo da se inficiramo i prenosimo infekciju. Da preguramo težak period pred nama, kada je lako širenje respiratornih infekcija", upozorila je Kisić.

4) Redari u ugostiteljskim objektima

Po pitanju ugostiteljskih objekata, njihovo radno vreme ostaje do 23 sata, kao i do sada, ali su propisane striktne mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Kisić je istakla da od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak da se striktno sprovode preventivne mere.

- Moramo da damo sve od sebe da se maksimalno organizujemo i sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške. Jedino možemo da uspemo ako se zaista svi tako ponašamo - napomenula je Kisić.

Ona je dodala da aktuelna epidemiološka situacija u zemlji pokazuje da smo odgovoran i savestan narod i da se većina pridržavala mera i apelovala na sve koji nisu prepoznali značaj mera, da to učine jer će tako zaštiti sebe, porodicu i sve nas.

Kisić: U sezoni smo kada se virus najlakše širi

Kisić je podsetila i da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire, što je slučaj i sa korona virusom.

- Svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je kod nas mnogo povoljnija nego u svim zemljama Evrope, ali to ne treba da nas teši, jer virius ima veliki potencijal brzog širenja. Na nama je da to zaustavimo - poručila je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media