PROGNOZE SU TAKVE DA NE SMEM NI DA IZGOVORIM: Dr Gligić kaže da su potrebne GODINE DA UPOZNAMO VIRUS
Dr Ana Gligić, Foto: Printscreen

loše nam se piše

PROGNOZE SU TAKVE DA NE SMEM NI DA IZGOVORIM: Dr Gligić kaže da su potrebne GODINE DA UPOZNAMO VIRUS

Ona objašnjava da se ovaj virus pokazao veoma nezgodan po načinu prenošenja i da ništa nismo znali o njemu, a on je bio tu negde

Objavljeno:

Da bismo upoznali koronavirus sa svih strana biće potrebno nekoliko godina, ali izvesno je da ga nećemo iskoreniti, rekla jedr Ana Gligić.

Prema njenim rečima, prognoze su od početka bile loše, ali su se i potvrdite. Postoje dva puta: ili pustiti da se stanovništvo inficira ili primiti vakcinu.

Dr Ana Gligić rekla je po izbijanju epidemije da se korone nikada nećemo rešiti, ali da će se svesti na neku meru. Ona kaže da se njeno mišljenje o tome nije promenilo i da je virus veoma nezgodan po načinu prenošenja.

- Ovaj virus me je iznenadio sa dugim trajanjem u odnosu na iskustva koja imam sa ovakvim vrstama virusa. Očekivala sam da će mnogo pre biti završena ova epidemija. Međutim, gledajući u rezultate koje smo publikovali sa drugim sličnim virusima, videla sam da je i sa drugima to trajalo duže nego što sam ja predviđala. Ovaj virus je jedna velika nepoznanica sa mnogo osobina koje su neuobičajne za virus. I to je dovelo do toga da se pojavio u epidemijskoj i pandemijskoj formi - kaže ona.

Ona objašnjava da se ovaj virus pokazao veoma nezgodan po načinu prenošenja i da ništa nismo znali o njemu, a on je bio tu negde.

- Nismo znali način prenošenja u spoljašnjoj sredini. Sad je poznato da postoje svi načini prenošenja, osim što ne znamo da li postoji alimentarni put prenošenja, a to znači da ga uzememo sa hranom. To je razlog zašto imamo tako veliki broj slučajeva. Rezultat njegove kontagioznosti je veliki broj slučajeva i neprestano vraćanje i pojavljivanje velikih pikova ove epidemije - kaže Gligić.

- Ili ćemo se prokužiti gore-dole, a svaki put je stanovništvo sve više prokuženo ili ćemo uzeti vakcinu. Nekoliko vakcina je već u završnim fazama. Nama ostaje da pustimo da budemo inficirani prirodnim putem ili da primimo vakcinu. Naravno, da država nema računa da pusti da se mi prokužavamo nego treba da se vakcinišemo i zaštitimo. Vakcine o kojima se do sada pričalo imaju zadatak da zaustave epidemiju i pandemiju. Napravljene su na specifičan, ne klasičan način. Cilj je zaustaviti epidemiju, pa onda praviti klasičnu vakcinu pošto se korone nećemo rešiti. Kad su me na prvom intervjuu pitali šta mislim o koroni i koliko će trajati, ja sam rekla imam neke informacije iz literature da su prognoze grozne, ali ne smem da ih izgovorim. Tačno je tako bilo kao što su predviđali. Korona ima puno, oni su radi lakšeg izučavanja podeljeni u četiri roda, prema tome korona nas okružuje, ima je u domaćim životinjama, sve životinje imaju svoju koronu.

Ova korona je nastala skokom iz prirode i došla na neprirodne ćelije, a to je čovek. Postala je patogena i prenosiva - objašnjava doktorka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.