POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Razmatraju se NOVE MERE, čeka se VAŽNA ODLUKA
Počela sednica, Foto: Tanjug

BORBA PROTIV VIRUSA

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Razmatraju se NOVE MERE, čeka se VAŽNA ODLUKA

Juče su registrovana 203 nova slučaja, među 6.504 testirane osobe

Objavljeno:

Krizni štab Vlade Srbije počeo u 9 časova sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.

Mediji spekulišu da će se na toj sednici razmatrati uvođenje i novih mera.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se raspravljati o svim merama u borbi protiv koronavirusa koje mogu da daju rezultat i da je stav da se mere izbalansirano pooštre, kako bi se delovalo preventivno.

Lončar je jutros za RTS rekao da se pre sednice, koja je počela oko 9 sati, čuo sa nekim članovima Kriznog štaba i da su oni mišljenja da ne treba čekati da se desi scenario sa ogromnim brojem obolelih.

"Stav je da preventivno delujemo, nađemo balans, pooštrimo mere, ali da bude izbalansirano i da smo sigurni da će dati rezultat", rekao je Lončar.

Upitan koje će mere biti na dnevnom redu, Lončar je rekao da će se raspravljati o svim merama koje mogu da daju rezultat.

Juče su registrovana 203 nova slučaja, među 6.504 testirane osobe, dok je dan pre taj broj bio još i veći - 245 novoobolelih, od kojih je 80 bilo hospitalizovano.

Da se povećava broj zaraženih i pacijenata na bolničkom lečenju potvrdio je za Tanjug državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek, koji je naveo da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

Podsetio je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo u utorak imali zabrinjavajuću cifru od 245 zaraženih.

U poslednjih nedelju dana prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, pa Ðerlek ukazuje da je krajnje vreme da se građani "uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera".

Imunolog Srđa Janković rekao je juče da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata.

Neke od dodatnih mera, sudeći po izjavama članova Kriznog štaba, mogle bi da budu i smanjenje okupljanja sa 30 na maksimalno pet osoba ili na potpunu zabranu okupljanja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i rigoroznije mere za ulazak u Srbiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.