TRADICIONALNO VEĆ TRI DECENIJE! Svečanom akademijom obeležen "Dan belog štapa" u Smederevu
Savez slepih Srbije, Foto: Savez slepih Srbije

VAŽNO

TRADICIONALNO VEĆ TRI DECENIJE! Svečanom akademijom obeležen "Dan belog štapa" u Smederevu

Gradska organizacija slepih i slabovidih Smederevo dodelila je zahvalnicu pomoćnici ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljani Barošević, za požrtvovan rad i usmerenost ka ostvarivanju ciljeva invalidskog pokreta i osoba sa invaliditetom

Objavljeno: 18:53h

Međunarodni dan slepih, poznatiji kao dan belog štapa, Savez slepih Srbije tradicionalno obeležava već tri decenije.

Obeležavanje ovog značajnog datuma predstavlja jedinstvenu priliku da se ukaže na važnost osnaživanja organizacija koje zastupaju interese svojih članova, da se naglasi značaj ove specifične teme koja zaslužuje pažnju ne samo stručne javnosti i donosioca odluka već i da se šira javnost upozna sa kontekstom delovanja i rada ovih organizacija koje doprinose inkluziji slepih osoba u život šire društvene zajednice i promovišu njihova ljudska prava. Savez slepih Srbije je samostalna, jedinstvena, invalidska organizacija sa dugogodišnjom tradicijom, sa 45 lokalnih organizacija u sastavu koje okupljaju preko 12.000 članova, sa kojima ostvaruje zajedničke ciljeve i interese slepih i slabovidih u Republici Srbiji.

Svečana Akademija povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih koja je održana u Centru za kulturu u Smederevu, započeta je himnom Bože pravde u izvođenju crkvenog hora Sloga pri Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Smederevu i čitanjem čestitke predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, upućene Savezu slepih Srbije i slepim i slabovidim osobama u Republici Srbiji.Nakon svečanog otvaranja, Milan Stošić, predsednik Saveza slepih i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, zahvalio se predsedniku Aleksandru Vučiću na svesrdnoj podršci u dosadašnjem ostvarivanju ciljeva usmerenih ka unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i ukazanoj spremnosti da zajedno sa Savezom slepih Srbije i u narednom periodu deluje ka zajedničkom cilju kontinuiranog unapređenja života svih naših građana. Istovremeno je predsednik Saveza uputio zahvalnost predsedniku Republike Srbije, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom na sistemskim rešenjima, strateškom pristupu i konkretnoj podršci i pomoći u realizaciji projekta adaptacije, opremanja i digitalizacije sadržaja biblioteke „Dr Milan Budimir” u Beogradu koja je u sastavu Saveza slepih Srbije počev od 1971. godine i koja predstavlja najveću biblioteku za slepe osobe na Balkanu.

Istakao je da su organizacije osoba sa invaliditetom uključene u proces kreiranja politike umerene na ostvarivanje prava svih građana i da će Savez slepih Srbije u partnerstvu sa svim zainteresovanim stranama, uz podršku Ministarstva i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, nastaviti ovaj inkluzivni proces. čitanjem

Gradska organizacija slepih i slabovidih Smederevo dodelila je zahvalnicu pomoćnici ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljani Barošević, za požrtvovan rad i usmerenost ka ostvarivanju ciljeva invalidskog pokreta i osoba sa invaliditetom.

Pomoćnica ministra Biljana Barošević je Gradskoj organizaciji slepih i slabovidih Smederevo čestitala na obeležavanju 65 godina postojanja i rada i ukazala da je Ministarstvo uspostavljanjem novog načina rada sa savezima i udruženjima osoba sa invaliditetom koji se ogleda u partnerstvu i saradnji, strateški pristupilo rešavanju problema osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji. Kako je istakla, u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom pokrenuta je kampanja „SRBIJA BEZ BARIJERA” sa ciljem da se pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom odvijaju pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom, kao što su postavljanje rampi na objektima javne namene, rekonstrukcija i opremanje objekata i adaptacija toaleta za osobe sa invaliditetom, obeležavanje značajnih datuma invalidskog pokreta, foto konkurs „SRBIJA BEZ BARIJERA”. Podsetila je na realizovane strateške projekte u oblasti pristupačnosti u periodu od 2017. do 2020. godine, a kao najznačajnije navela je da je postavljena zvučna signalizacija na 57 raskrsnica na 509 semafora u svih 17 gradskih opština Beograda, čime je Beograd postao prvi grad u Evropi koji je omogućio samostalno kretanje slepim i slabovidim osobama , da je finansirana nabavka softvera, odnosno sintetizatora govora za android mobilne telefone, koji slepim i slabovidim osobama omogućava da na najkvalitetniji način koriste mobilni telefon i podržana realizacija više projekata adaptacije, opremanja i digitalizacije sadržaja biblioteke „Dr Milan Budimir” u Beogradu.

Svečanoj akademiji Saveza i Gradske organizacije slepih Smederevo, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave kao i drugi gosti i prijatelji Saveza i Gradske organizacije slepih i slabovidih Smederevo.

Međunarodni dan slepih obeležen je uz poštovanje svih preporuka i mera Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/noois.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.