SRBIJO, PAMTI GA! Prošlo je 6 meseci od smrti Miodraga Lazića kog je UBILA KORONA, takav čovek se više ne rađa
Miodrag Lazić, Foto: Youtube printscreen/BN TV

veliki gubitak

SRBIJO, PAMTI GA! Prošlo je 6 meseci od smrti Miodraga Lazića kog je UBILA KORONA, takav čovek se više ne rađa

Kao hirurg dobrovoljac je godinu dana radio u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, Glini i Kostajnici (Banija)

Objavljeno:

Cela Srbija i region su tog 14. aprila ostali bez čoveka čija hrabrost ne može da se meri ni sa čim. Proći će još mnogo, mnogo decenija da Srbija iznedri takvog čoveka i profesionalca kakav je bio doktor Miodrag Lazić koji je preminuo u Nišu od posledice virusa korona.

Baš u jeku epidemije, kada je Srbija brojala stotine zaraženih, počeli smo da shvatamo značaj ljudi u belim mantilima. Počeli smo na njih da gledamo kao heroje i uzore, izlazili smo na balkone aplaudirali borcima koji su nepravedno zapostavljeni u društvu u kome danas živimo.

Saznali smo da među njima postoji jedan doktor koji je bio u prvim borbenim redovima ratom zahvaćene zemlje - direktor Urgentnog centra u Nišu Miodrag Lazić.

Naime, Lazić početkom raspada Jugoslavije 4. juna 1991. odlazi u Republiku Srpsku Krajinu gde je proveo 13 meseci. Kao hirurg dobrovoljac je godinu dana radio u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, Glini i Kostajnici (Banija). U glinskoj bolnici koja je pokrivala 200.000 stanovnika je bio jedini hirurg. Bolnica se nalazina na liniji fronta i stalno je bombardovana od strane hrvatskih snaga. Operacije je osim u bolnicama vršio i na samim linijama fronta, pod šatorima, po zgradama škola i drugim objektima. Nosio je maskirnu uniformu Srpske vojske Krajine i učestvovao u proboju Koridora života do 10. jula kada se vraća u Niš.

Skoro trideset godina kasnije Lazić se uhvatio u koštac sa epidemijom koja je zahvatila Srbiju, ali i ceo svet. Sa istim žarom pomagao je ljudima da se izbore sa koronom, baš onako kako je to radio pod šatorom usred poprišta rata.

"Laza je bio "na prvoj liniji", do samog kraja...do trenutka, dok nije saznao da je i sam oboleo od virusa. Da je hiljadu bitaka dobio, ali da ovu poslednju, njegovo srce nije izdržalo", govorile su tada njegove kolege koje su teško podnele gupitak saborca i prijatelja.

O dr Laziću snimljen je dokumentarni film „Dnevnik ratnog hirurga“, autora Siniše Grabeža u produkciji Televizije Republike Srpske, a mi vam toplo preporučujemo da pogledate snimak koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Miodrag Lazić je sahranjen na Novom groblju u Nišu, a pored brojnih građana koji su sa terasa puštali "Marš na Drinu", od poznatog hirurga oprostile su se i njegove kolege uz zvuke poznate kompozicije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.