VIRUS SE SADA ŠIRI NA BRUCOŠIJADAMA! Dr Kon o porastu broja oboleliih, saopštio je jednu DOBRU VEST
Dr Kon o porastu broja oboleliih, Foto: Kurir

TRENUTNO STANJE

VIRUS SE SADA ŠIRI NA BRUCOŠIJADAMA! Dr Kon o porastu broja oboleliih, saopštio je jednu DOBRU VEST

Govoreći o narednim danima i porastu novoobolelih epidemiolog kaže da je "licitiranje nezahvalno"

Objavljeno:

U toku prošle nedelje imali smo 25 školskih kolektiva u Beogradu u kojima je registrovan korona virus, a od toga je u 21 prvi put otkiven. Kada shvatite da su to pojedinačni slučajevi koji se odmah sprečavaju, vidi se da sistem nadzora funkcioniše – rekao je dr Predrag Kon.

On je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, istakao da bolest nikada nije jednako svuda zastupljena, situacija se prati na lokalnom nivou, te je "besmisleno primenjivati mere tamo gde je situacija stabilna".

- Kao što su mature bile značajne kao mesto zaražavanja, sada imamo brucošijade. Taj broj je neuporedivo manji nego proslava matura, ne može da se poredi, ali to postoji – upozorio je dr Kon.

Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, dr Kon je istakao "da moramo da je podelimo".

- Sa jedne strane imamo akutno respiratorne infekcije, a u Beogradu se uočava jedan ogroman pad. Više nego dva puta je manje akutnih respiratornih infekcija u poslednjih tri, četiri nedelje u odnosu na prethodne godine. To ni najoptimističniji nisu mogli da očekuju – rekao je on i nastavio:

- Kada gledamo kovid u sklopu toga, mere koje se primenjuju i te kako usporavaju virus, ali on pokazuje da povećava potencijal posebno u Beogradu. Noćas i juče je bilo 53 na Infektivnoj klinici u trijažnom centru, što je manje od 80 koliko ih je bilo ranie. Novi pokazatelj je da se zaravnjava na višem nivou – ističe dr Kon.

Govoreći o narednim danima i porastu novoobolelih epidemiolog kaže da je "licitiranje nezahvalno".

- Rekao sam da se može u toku ove nedelje očekivati do 200, možda nekad pređe 200 novoobolelih. Subota i nedelja se manifestuju u ponedeljak, a juče je bilo realno stanje. Ima se utisak da bar, što se tiče Beograda zaravnjuje se na višem nivou, ali to je sam početak porasta, ovo će dugo trajati. Usporili smo ga, porast treba da usporimo da nam zdravstveni sistem opstane bez trauma kakave su bile u julu – objasnio je on.

Kada je reč o kolektivnom imunitetu dr Kon je rekao da on jeste rešenje, ali u smislu vakcionalnog kolektivnog imuniteta.

- Ne treba svesno da se izlažemo virusu, to je pogrešno – naglasio je on i dodao da je Kina jedan od jasnih pokazatelja koliko maske štite.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.