KORONA DIVLJA, A MI SMO PITALI LJUDE ŠTA MISLE - DA LI ĆE SE ZATVARATI ŠKOLE: Ovo pitanje muči sve (VIDEO)
Espreso anketa / Ilustracija, Foto: Profimedia, Espreso

U FOKUSU

KORONA DIVLJA, A MI SMO PITALI LJUDE ŠTA MISLE - DA LI ĆE SE ZATVARATI ŠKOLE: Ovo pitanje muči sve (VIDEO)

Svi zajedno se moramo izboriti protiv ove pošasti, samo moramo biti istrajni. Ipak, tu neka pitanja baš muče građane...

Objavljeno:

Prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u normalne životne tokove se sigurno nećemo vratiti uskoro, barem dok se ne pronađe vakcina protiv koronavirusa! Do tada, đaci kao i studenti pohađaju nastavu što dolaskom u škole, što preko onlajn platformi!

Takođe, krizni štab je odlučio da od danas nošenje maski bude obavezno i na otvorenom, dok se lokalnim samoupravama zabranjuje da izdaju dozvole za okupljanja, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da će od ponedeljka Arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovida 19. Kisić je navela da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote.

Koronavirus / Ilustracija
Koronavirus / Ilustracija foto: EPA/JAMES ROSS

"Pooštravaju se sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene. Iako je ogranicenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja", rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba. Ona je naglasila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore. "To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća", rekla je Kisić.

Isto tako, u javnosti se poslednjih dana povela polemika oko toga da li će doći do zatvaranja škola i fakulteta ili ne.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Mladen Šarčević, ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja za Tanjug je rekao da se za sada neće zatvarati škole usled povećanja broja novoobolelih od kovida-19, a potom istakao da su obrazovne ustanove spremne ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

Ekipa portala Espreso.co.rs je izašla na ulice kako bi pitala sugrađane, hoće li doći do ponovnog zatvaranja škola i fakulteta zbog koronavirusa, te smo dobili veoma zanimljive odgovore.

U video snimku poslušajte šta smo sve zabeležili na terenu.

Među anketiranima je bilo onih koji smatraju da će doći do ponovnog zatvaranja obrazovnih ustanova.

Verovatno će doći do zatvaranja škola, ali je bitno da grad funkcioniše i da se radi."

Hoće, naravno, jer se povećava broj zaraženih".

Sve je moguće, videćmo šta će odlučiti Krizni štab po tom pitanju", su samo neki od ogovora koje smo čuli od anketiranih sugrađana".

Podsećamo, u koliko dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, postoji mogućnost da se škole zatvore u određenim regijama. Međutim, to neće uticati na ostale škole u zemlji.

- Što da se zatvore škole u celoj Srbiji, zbog jedne regije, ali o tome će da dluči Krizni štab", naglasio je Šarčević za Tanjug.

Ministar je naveo je da trenutno oko dva odsto osnovaca i srednjoškolaca prati onlajn nastavu i istakao da je u obrazovnim ustanovama mnogo manje novooboelih, nego u drugim ustanovama.

Izneo je podatak da je oko 60 učenika osnovnih i srednjih škola trenutno obolelo od kovida-19, navodeći da je od tog broja oko 62 odsto osnovaca i 38 odsto srednjoškolaca pozitivnih na koronavirus.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.