ISPRAVKA: Nestorović širi teorije zavere o maskama i koroni
Dr Nestorović, Foto: Youtube prinstcreen

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Nestorović širi teorije zavere o maskama i koroni

Opet je zabrljao

Objavljeno: 17:54h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog nenaučnih i nedokazanih teorija dr Branimira Nestorovića koje smo preneli. Izmenjen je deo teksta sa spornim tvrdnjama, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

U trenutku kada su sve oči uprte u brojke vezane za koronavirus i kada mnogi strahuju od novog talasa epidemije, doktor Branimir Nestorović ponovo je šokirao svojim stavom koji je podelio na društvenim mrežama!

Nestorović, koji je po sopstvenim rečima napustio Krizni štab jer mu je dosadilo da "bude crna ovca", naveo je navodno "istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)", koji je nacionalni Institut za javno zdravlje SAD (pandan "Batuta" kod nas), u kojem se konstatuje da je nošenje maski nepotrebno u suzbijanju širenja koronavirusa!

- Naučnik iz CDC, maske ne deluju - napisao je kratko Nestorović uz objavu koji je podelio, a koja se odnosi na pomenuto istraživanje.

Ono što treba napomenuti jeste da je pomenuta studija u direktnoj suprotnosti sa tvrdnjama o maskama koje je izneo direktor CDC-a Robert Redfild, koji je na nedavnoj konferenciji tvrdio da je platnena maska sigurnija zaštita od koronavirusa nego vakcina.

Prvo, Džordan Šahtel na kojeg se Nestorović pozvao kao naučnika iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – nije naučnik. Riječ je o novinaru iz Vašingtona koji je na svom twitter nalogu podijelo istraživanje pomenutog centra uz svoju izvedenu tvrdnju da ‘’maske ne funkcionišu’’.

Drugo, Šahtel je istraživanje koje se pominje u objavama, kako piše Istinomjer “izmjestio iz prvobitnog konteksta i ušuškao ih u narativ koji ide u prilog njegovoj priči o beskorisnosti, pa čak i štetnosti nošenja zaštitnih maski u borbi s kovidom.”

Istraživanje CDC, na koje se Šahtel poziva, uopšte se nije bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korone, već time kako bliski kontakti sa zaraženima, kao i boravak u kafićima i restoranima, utiču na širenje virusa.

Rezultati studije pokazali su da su “odlasci na mesta gde se konzumiraju hrana i piće direktno povezani sa širenjem virusa” i zato ih CDC označava kao važne faktore rizika. Iz tog Instituta savetuju da se pažljivo razmotri odlazak na mesta gde je teško držati socijalnu distancu i nositi masku.

I portal za provjeru činjenica, PolitiFact, provjerio je ove tvrdnje i pisao:

Pogrešno je donositi zaključke o efikasnosti maski iz CDC izvještaja, jer je većina ispitanika izvijestila da ih nose, a sama studija se nije bavila upotrebom maski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.