TEŠKO DO PRODUŽENJA LICENCE: Osiguravajuće kuće provući će turističke agencije KROZ REŠETO da bi im izdale polise
Teško do produženja, Foto: Profimedia

TAKO STOJE STVARI

TEŠKO DO PRODUŽENJA LICENCE: Osiguravajuće kuće provući će turističke agencije KROZ REŠETO da bi im izdale polise

Osiguravajuće kuće su od 1. oktobra odbile da osiguraju aranžmane zbog prevelikog rizika

Objavljeno:

Turističke agencije u Srbiji, da bi došle do novih licenci, čini se da će morati da prođu put kroz gusto rešeto osiguravajućih kuća.

Kako su samo tri osiguravajuće kuće pristale da izdaju polise agencijama, dokumentacija koju će tražiti biće daleko ozbiljnija od one koja je do sada bila obavezna. Iako izdavanje polisa neće biti ni upola zahtevno, kao što su bankarske garancije, gotovo je izvesno, da deo turističkih agencija neće moći da produži svoju licencu.

Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, ranije su se vlasnici agencija bunili što osiguravajuće kuće tako paušalno procenjuju i daju svakome polise. Sada je situacija daleko ozbiljnija.

- Traži se promet za prvih šest meseci ove godine, kakvo je finansijsko stanje na računu, broj zamenskih potvrda i iznosi koji su plaćeni partnerima - kazao nam je Seničić. - Tako žele da vide šta se radilo, kako i na koji način. Sada je promet skoro nikakav, jer mesecima nije bilo posla. Ali će one kroz zamenske potvrde i pare na računu, kao i na osnovu plaćanja u inostranstvu, da donesu neki zaključak i procene rizik. Ne znam koliko će te polise da koštaju. Naša ideja je da do kraja godine to rešimo nekim aneksom, za malo novca, ili besplatno, a da sednemo i dogovorimo se kako da poslujemo od januara sledeće godine. Nama ne odgovara da plaćamo paušalno, jer ne znamo da li ćemo uopšte imati posla ili ne. Paušalne polise su koštale od 3.000 do 12.000 evra, u zavisnosti od veličine agencije.

Teško finansijsko stanje, u koje su zapale turističke agencije, primorale su mnoge da zatvore svoje poslovnice, ali i da otpuste zaposlene. Neke procene su da je polovina radnika u turističkim agencijama dobila otkaz ili će im to rešenje biti uručeno, po isteku državne pomoći koju su dobile za plate zaposlenih.

- Veće turističke agencije su zatvorile svoje poslovnice i smestile se u svoje poslovne prostore, koji su u njihovom vlasništvu - objasnio nam je Seničić.

Osiguravajuće kuće su od 1. oktobra odbile da osiguraju aranžmane zbog prevelikog rizika. Bez tih polisa, agencije nisu mogle da produže licencu za rad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.