METEROLOG TODOROVIĆ IZNEO VELIKO UPOZORENJE O VREMENU U SRBIJI: Dobro pogledajte šta nas čeka i zašto je loše
Nedeljko Todorović, Foto: Printskrin/RTS

EKIPE U PRIPRAVNOSTI

METEROLOG TODOROVIĆ IZNEO VELIKO UPOZORENJE O VREMENU U SRBIJI: Dobro pogledajte šta nas čeka i zašto je loše

Svi veliki tokovi reka u Srbiji su mirni i ne očekuju se izlivanja, kažu JVP "Srbijavode"

Objavljeno:

U popodnevnim i večeranjim satima kiša, koja pada u pojedinim delovima Srbije i u Beograda, proširiće se i na ostale krajeve, izjavio je danas meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović.

Navodi da prognozirana količina padavina, između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, može dovesti do izlivanja na manjim vodotocima, ali da većih problema ne bi trebalo da bude.

Todorović je rekao da je u severozapadnim i zapadnim krajevima Srbije još jutros počela da pada kiša, a sredinom dana na celom području Vojvodine, zapadne, jugozapadne i delu centralne Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda. Kako je kazao, u popodnevnim i večernjim satima padavine će se proširiti i na ostale krajeve i doneti pad temperature. Očekuje se, kaže, da će se padavine pojačati u večernjim i noćnim satima i da će tokom današnjeg dana najviše kiše pasti u zapadnim i jugozapadnim krajevima, a sutra u istočnim i jugoistočnim.

- To bi bile količine između 20 i 40 litara po kvadratnom metru - pojasnio je Todorović i dodao da to ne bi trebalo da dovede do problema jer će kiša padati u kontinuitetu skoro dan i po.

- To potvrđuju i kolege hidrolozi koji su dali samo napomenu da bi na manjim vodotocima, odnosno potocima u gornjem delu sliva Zapadne Morave, Ibra i Lima moglo doći do kratkotrajnog izlivanja, bez ozbiljnih posledica - rekao je Todorović. Naveo je da bi ovo zahlađenje u višim planinskim predelima, iznad 1.500 metara, moglo dovesti do kratkotrajne pojave snega, ali da ne bi trebalo da bude ozbiljnog zadržavanja jer, kako kaže, već u sredu sledi porast temperature, čija će maksimalna vrednost biti 20 stepeni Celzijusa. Slično će biti i u četvrtak i petak kada će, kaže, ipak biti malo kiše, ali daleko manjeg intenziteta i količine u odnosu na danas i sutra.

Svi veliki tokovi reka u Srbiji su mirni i ne očekuju se izlivanja, kažu JVP "Srbijavode", uoči prognoza meteorologa da se u naredna 24 sata očekuje do 50 mm kiše, najpre na zapadu i jugozapadu zemlje. Kako kažu, na slivu Kolubare sa pritokama, Jadru sa pritokama, Ljubovidji, gornjem toku Zapadne Morave, Limu i Ibru sa pritokama vodostaji će danas i sutra, usled obilnih padavina, biti u umerenom i većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

U skladu sa tim, na levom i desnom nasipu uz Ljubovidju, stručne službe Srbijavode i nadležno vodoprivredno preduzeće sprovode dvadesetčetvoročasovno dežurstvo na vodnoj jedinici "Drina- Loznica".

Vodostaji Save i Dunava su u blagom porastu, bez tendencije izlivanja, kažu u Srbijavodama i dodaju da je vodostaj na Zapadnoj Moravi u blagom opadanju. Navode i da su ekipe na terenu i u pripravnosti kako bi sprečile eventualno plavljenje područja ili nailazak bujičnih voda.

foto: Printscreen/RHMZ

Hidrolog Dejan Vladiković kaže da će padavine jačati tokom večeri i da se očekuju porasti manjih bujičnih vodotoka, ističući da se prati njihovo stanje.

- To je na primer Raška oblast, Moravički region, Zlatiborski, taj deo je pod pažnjom... U pripravnosti su javna preduzeća i spremno se dočekuju padavine - rekao je Vladiković.

Republički hidrometeorolški zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na obilne padavine, koje se očekuju danas i sutra, kada se za ujutru prognozira prestanak kiše, prvo na jugozapadu, a zatim i u ostalim krajevima zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.