SKOČIO JE BROJ ZARAŽENIH U NIŠU: Evo gde je najveći problem
Testiranje na koronavirus, Foto: Petar Lazović

OVAKVA JE SITUACIJA

SKOČIO JE BROJ ZARAŽENIH U NIŠU: Evo gde je najveći problem

U septembru je na teritoriji Nišavskog i Topličkog okrug registrovano 76 osoba

Objavljeno:

Od početka oktobra na teritoriji grada Niša registrovano je 39 novozaraženih virusom korona, što u poređenju sa zaraženima u septembru pokazuje da će tokom ovog meseca biti povećanje zaraženih, podaci su Instituta za javno zdravlje Niš.

Epidemiolog u Institutu Mirko Ilić je, posle sastanka Kriznog štaba u Nišu, istakao da su najveći problemi u Nišu kompanije Jura i Šin Von i u tom smislu naveo da je u Juri u septembru registrovano 45 zaraženih, a u prvih 10 dana oktobra 23, što je 60 odsto od ukupno zaraženih u Nišu.

Kada je reč o kompaniji Šin Von, od 29. septembra, kako je ispričao Ilić, svakoga dana registrovana je po jedna osoba pozitivna na virus Covid 19.

Prema rečima Ilića, škole su dosta mirne i unutar škola nema prenošenja virusa sa učenika na učenika.

Na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga, za koje je zadužen Institut u Nišu, od 1. septembra registrovan je virus korona kod četiri učenika osnovne škole i tri srednjoškolca.

Ilić ističe kao pozitivno to što su gerontološki centar i svi domovi socijalne zaštite mirni i što su bili u mogućnosti da ođave sve epidemije u tim centrima na teritoriji oba okruga.

U septembru je na teritoriji Nišavskog i Topličkog okrug registrovano 76 osoba, a Ilić kaže da poredeći sa prvih nekoliko dana oktobra, očekuje se povećanje broja zaraženih u tekućem mesecu.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan kazao je da je u kovid ambulantama u poslednjih mesec dana bilo između 250 do 300 Nišlija koji su dolazili na preglede i istakao da je oko 60 odsto građana starosne dobi između 30 i 40 godina, a 20 odsto je populacija između 17 i 25 godina, dok je starijih od 70 godina ispod dva odsto.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da je za celu našu zemlju i za grad Niš ova nedelja izuzetno važna i da predstavlja test za naše stanovništvo.

"Prema podacima Evropskog centra za zarazne bolesti mi imamo dosta dobru situaciju, situaciju pod kontrolom, koja je pre svega takva zaslugom našeg stanovništva, odnosno najvećeg dela, onih koji su poštovali sve mere preventive", kazao je Tiodorović.

Međutim, kako kaže Tiodorović, situacija je veoma nesigurna jer je virus još uvek tu i pokazuje se blago povećanje u odnosu na prethodnih nedelju dana, a i narednih dana će biti povećanja, odnosno očekuje se trocifrena cifra zaraženih na dnevnom nivou.

Tiodorović ističe da se posebna pažnja mora obratiti na deo populacije koji se najviše kreće, komunicira, a ne sprovodi mere u potpunosti.

To su, kako navodi, studenti i srednjoškolci.

"Moramo i dalje biti svesni da možemo i moramo da živimo sa koronom, ali da možemo živeti bezbednije ako koristimo sve mere zaštite. Ako to činimo moći ćemo da očuvamo ovakvu situaciju. Uz mere zaštite daćemo manji zamah epidemiji, a više šanse zdravstvenom sistemu da se što bolje pripremi za zimske mesece koji virusu više odgovaraju zbog nižih temperatura, vlage i zato jer ljudi više vremena provode u zatvorenom", kazao je Tiodorović.

Upitan da prokomentariše svoju raniju izjavu da će škole biti zatvorene kada broj zaraženih na dnevnom nivou bude preko 500, Tiodorović je demantovao da je kazao ijednu brojku i naveo da će, ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih, škole preći na onlajn nastavu, a neće biti zatvarane.

"Ne bih želeo da dostignemo tu cifru, ali važno je planirati šta ćete učiniti ako se pojavi veći broj zaraženih. Ako taj broj počne da raste nećemo zatvarati škole, već ćemo preći na onlajn sistem, a za to se ne gledaju samo brojke, već porast, rizici. Ne može se tačno reći koja je to brojka", naveo je Tidoorović.

Apelovao je na sve da se pridržavaju mera protiv širenja virusa korona i istakao da ako ih se budemo svi pridržavali nećemo imati nagli skok kojeg se svi plaše

Bonus video:

(Espreso,rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.