KORONA ZAVLADALA REGIONOM! Hoćemo li se izvući ovog puta i izbeći CRVENU ZONU?
Korona virus/ilustracija, Foto: Printscreen/covid19.rs

KORONA VIRUS

KORONA ZAVLADALA REGIONOM! Hoćemo li se izvući ovog puta i izbeći CRVENU ZONU?

U Srbiji je danas broj zaraženih nešto niži nego juče, 168 u odnosu na jučerašnjih 173, a jedna osoba je preminula.

Objavljeno:

Ponovo ogroman broj zaraženih u državam u okruženju, hoće li Srbija uspeti da izbegne "cvenu zonu"?

Epidemija korona virusa bukti u regionu već danima, pa su tako mnoge države iz okruženja poslednjih dana prijavljivale rekordne brojeve novozaraženih. Ni danas situacija nije znatno drugačija.

U Severnoj Makedoniji danas su registrovana 393 nova slučaja korona virusa, što je najveći dnevni broj četvrti dan zaredom. Ti novi slučajevi potvrđeni su među 2.464 testiranih u prethodna 24 sata. Umrle su još četiri osobe, čime je broj preminulih povećan na 785.

Ukupan broj dijagnostikovanih na korona virus od početka epidemije u Severnoj Makedoniji je 20.555, a aktivnih slučajeva ima 3.671.

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i drugim laboratorijama u toj državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 293 novopozitivna slučaja infekcije. Takođe, prijavljena su četiri smrtna ishoda u poslednja 24 sata, pa je ukupan broj preminulih sada 198.

U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini umrla je jedna osoba sa potvrđenim korona virusom, a zdravstvene institucije zabeležile su 432 slučaja zaraze.

Hrvatska u poslednja 24 sata beleži 486 novih slučajeva korona virusa, a trenutno broj aktivnih slučajeva iznosi 2.662.

Kako je saopštio tamošnji Nacionalni stožer, preminulo četvoro zaraženih, a od početka epidemije je korona virus odneo 317 života. Ukupan broj zaraženih iznosi 19.932.

U Mađarskoj je u prethodna 24 sata broj zaraženih korona virusom uvećan za 1.374 na 36.596, dok je od početka pandemije od posledica kovid-19 preminulo 933 pacijenata, od kojih 20 od poslednjeg preseka.

U Rumuniji je od poslednjeg preseka zabeleženo 3.517 novih slučajeva kovid-19, dok je od posledica bolesti preminulo još 59 pacijenata.

U Bugarskoj je u prethodna 24 časa potvrđeno rekordnih 612 novih slučajeva kovida-19 među 6.048 sprovedenih testova. Broj smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 je u prethodna 24 sata uvećan za sedam na 887, a ukupan broj zaraženih iznosi 23.871.

U Srbiji je danas broj zaraženih nešto niži nego juče, 168 u odnosu na jučerašnjih 173, a jedna osoba je preminula.

Epidemiolozi već danima upozoravaju na očekivano povećanje broja zaraženih u oktobru i novembru, a ljude je zabrinula i nova prognoza prof. Petra Kočovića, koji je rekao da ćemo uskoro ući u crvenu zonu.

- Nakon broja zaraženih od 7. oktobra Srbija je izašla iz zelene zone, sa 15 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. U narednih devet dana, uključujući i 7. oktobar ovaj broj će da se duplira, pa ćemo iz žutog ući u crveni talas. To praktično znači da će broj od 250 zaraženih na dnevnom nivou biti realnost. Imamo malo dana da se spremimo da u potpunosti poštujemo sve mere lične zaštite - poručio je on.

I dr Predrag Kon je danas upozorio na pogoršanje epidemiološke situacije, nakon što su brojni restorani brze hrane u prestonici sinoć ostali otvoreni i posle 23 sata, iako ne bi trebalo.

- Ono što mora da se kaže je da se nama situacija ozbiljno pogoršava, posebno u Beogradu, ne samo da je nesigurna nego ide u pravcu da postane nepovoljna - istakao je epidemiolog.

On je rekao da će se posledice kršenja mera videti za desetak dana, i apelovao je na sve da poštuju mere.

Da li će Srbija uspeti da izbegne "crvenu zonu" i ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacija zavisi od nas - poštujte mere jer dolazi i hladnije vreme koje pogoduje širenju virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.