OPREZ! SLEDI VELIKA PROMENA VREMENA! U jednom danu će pasti više kiše nego za ceo mesec! EVO KADA SE TO  DEŠAVA
Nevreme, Foto: Zorana Jevtić, Beta Lana Slivar Dominic, Printscreen

meteo-alarm

OPREZ! SLEDI VELIKA PROMENA VREMENA! U jednom danu će pasti više kiše nego za ceo mesec! EVO KADA SE TO DEŠAVA

Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i u utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova.

Objavljeno:

U većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm.

Subota je prošla sa sunčanim intervalima, maksimalna temperatura bila je oko 20°C, što je i u skladu sa kalendarom. Ipak, već u nedelju na severu i zapadu Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i to će biti uvod u veoma jaku promenu vremena, a doneće je snažan ciklon sa centralnog Mediterana, rekao je meteorolog, Đorđe Đurić.

- Ovaj snažan ciklon sa Tirenskog i Jadranskog mora premeštaće se svojm centrom u ponedeljak i utorak preko Balkanskog polostrva i Srbije dalje preko Karpata na severoistok i doneće veoma jaku kišu, obilne padavine i veoma vetrovito vreme. Kiša će u ponedeljak ujutro već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele - kaže Đurić.

Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine.

- U većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego tokom celog oktobra, a prosčena količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 mm. Beograd je pre dva dana već dobio 35 mm za nešto manje od 20 sati - kaže meteorolog.

Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i u utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova.

Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski, ali ipak, kako se očekuje da ponegde padne i 70 mm kiše, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije.

Nakon 21-22°C u nedelju, ponedeljak će doneti Srbiji temperature od 12°C na severozapadu do 24°C na jugoistoku Srbije, a upravo će ciklon i hladni front usloviti veoma jaku promenu vremena.

- U utorak još hladnije, maksimalna temperatura od 8°C na zapadu do 18°C na istoku Srbije, u Beogradu do 10°C. U noći između ponedeljka i utorka i u utorak u planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije moglo bi da padne i preko 20 cm veoma vlažnog snega, a snežna granica bi se spustila i na 700 metara - rekao je Đurić.

U utorak tokom dana očekuje se slabljenje padavina, do kraja dana prestanak i razvedravanje.Već u sredu sunčano i osetno toplije vreme, a temperature će biti oko 20°C.Potom, nastavié se prijatno toplo vreme, ali će cikloni sa centralnog Mediterana i Jadrana doneti Srbiji i regionu još jedan talas kiše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.