OVO JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH VESTI U SRBIJI DANAS: Pročitajte je prvi na ESPRESO.CO.RS
Foto: EPA / Beth LaBerge / KQED PHOTOS / POO

gotovo

OVO JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH VESTI U SRBIJI DANAS: Pročitajte je prvi na ESPRESO.CO.RS

"Program 'Ideje' će omogućiti finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim naučnim idejama, a rezultati ovog programa će u budućnosti imati značajan uticaj na celokupno društvo"

Objavljeno:

Fond za nauku saopštio je danas da je zatoren javni poziv za program "Ideje" na koji je konkurisalo 915 naučnih timova sa 9.096 istraživača.

Reč je o najvećem programu Fonda za nauku sa budžetom od 24 mliiona evra.

Direktorka Fonda za nauku Mliica Djurić Jovičić kaže da je naučna zajednica na takav poziv čekala još od 2015. godine.

"Program 'Ideje' će omogućiti finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim naučnim idejama, a rezultati ovog programa će u budućnosti imati značajan uticaj na celokupno društvo", rekla je ona.

Pristigli projekti su prosleđeni na administrativnu proveru ispunjenosti uslova programa, nakon čega sledi dvostepena evaluacija od strane inostranih stručnjaka, naglašava Đurić Jovičićeva.

Nosioci predloga projekata su istraživači iz naučno-istraživačkih organizacija iz dvadeset jednog grada Srbije.

Program "Ideje" je otvoren za osnovna i primenjena istraživanja u svim naučno-istraživačkim oblastima, a ima za cilj finansiranje projekata baziranih na izvršnim idejama koje mogu u budućnosti imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini.

O narednim koracima i rezultatima evaluacije Fond za nauku će istraživače obaveštavati putem mejla, kao i na zvaničnom sajtu i mrežama Fonda za nauku.

Početak realizacije projekata se očekuje u septembru 2021. godine, a odobreni projekti će se realizovati u periodu do tri godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.