SAOPŠTENJE MINISTARSTVA PROSVETE: Uvođenje državne mature ne dovodi se u pitanje!
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

PALA ODLUKA

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA PROSVETE: Uvođenje državne mature ne dovodi se u pitanje!

Opšte je prihvaćen stav i od strane visokoškolskih ustanova, da državna matura kao proces sertifikacije srednjoškolskog obrazovanja i kvalifikacije učenika na visokoškolske ustanove doprinosi kvalitetu obrazovanja na oba obrazovna nivoa

Objavljeno:

Ministarstvo prosvete saopštiilo je danas da nema dileme da li će fakulteti prihvatiti državnu maturu i da se njeno uvođenje ne dovodi u pitanje.

Navode da je u pitanju projekat od velike važnosti za unapređivanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji i da će se svaki fakultet izjasniti koji predmeti na maturi (obavezni i izborni) će biti kvalifikacioni za upis na njihove studijske programe.

"Pojedini fakulteti će zbog svojih specifičnosti imati ispite koji će proveravati posebne sposobnosti učenika (npr. umetnički fakulteti, fakultet za sport...)", kažu u Ministarstvu prosvete.

Oni u odgovoru na saopštenje Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) koje je izrazilo bojazan za sudbinu projekta državne mature zbog najave Ministarstva prosvete da će fakulteti odlučivati o prihvatanju male mature, ponavljaju da se prihvatanje državne mature ne dovodi u pitanje.

"Opšte je prihvaćen stav i od strane visokoškolskih ustanova, da državna matura kao proces sertifikacije srednjoškolskog obrazovanja i kvalifikacije učenika na visokoškolske ustanove doprinosi kvalitetu obrazovanja na oba obrazovna nivoa. Slični ili isti koncepti sertifikacije i kvalifikacija su već decenijama prisutni u mnogim evropskim zemljama", podsećaju iz ministarstva.

Napominju da do prve mature ima još dve školske godine i da javnost ima dovoljno vremena i prilike da se upozna sa svim detaljima tog procesa.

Zajednička sednica sva tri saveta- Nacionalnog prosvetnog saveta, Saveta za srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Saveta za visoko obrazovanje je zakazana na inicijativu Ministarstva prosvete kako bi se najavio prvi naredni korak - pilot testiranje pripremljenih zadataka za državnu maturu u 103 srednje škole krajem oktobra 2020. godine.

Projekat državne mature je finansiran iz predpristupnih fondova Evropske Unije i za cilj ima pripremu obrazovnog sistema za uvođenje ovog važnog instrumenta za osiguranje kvaliteta obrazovanja.

Predstavnici sva tri saveta su i članovi Upravnog odbora Projekta državna matura i oni na svakih šest meseci usvajaju izveštaj o realizovanim aktivnostima projekta.

Ističu da su sve aktivnosti, normativna akta, materijali, dostupni kako stručnoj, tako i široj javnosti, a pre svega učenicima, nastavnicima i roditeljima, putem veb sajta državne mature , još od proleća ove godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.