DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ ZA ESPRESO: Sad kreće sezona, broj obolelih će SAMO DA RASTE
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Aleksandra Čolić

COVID-19

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ ZA ESPRESO: Sad kreće sezona, broj obolelih će SAMO DA RASTE

Da budemo dobar primer prakse kako se može stati na put ovom virusu

Objavljeno:

U Srbiji je još 121 osoba zaražena korona virusom, a danas je zasedao i Krizni štab.

Pred novinarima su danas govorili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, doktorka Darija Kisić Tepavčević i doktor Zoran Baščarević.

Kriznom štabu redakcija portala Espreso postavila je pitanje da li nam u decembru i januaru preti najveći udar koronavirusa obzirom na to da kreće period novogodišnih, kao i božićnih pranika, zatim slava, a ujedno i dolazak gastarbajtera?

Na naše pitanje odgovorila je doktorka Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

foto: Aleksandra Čolić

- Sada sledi sezona respiratornih infekcija. To je nešto što se sada očekuje, i u ovom periodu godine je generalno velika učestalost svih tih oboljenja sličnih gripu.

Ono što je, ako sada gledamo učestalost gripa na južnoj hemisferi, dobra vest je da upravo poštovanje ovih preventivnih mera koje poštujemo kada je u pitanju Covid19 je zajednička preventivna mera i za grip.

To je uz vakcinaciju bio jedan od glavnih razloga zašto je epidemija gripa na južnoj hemisferi bila najblaža u ovom veku.

Sa druge strane, nažalost moram da kažem da se očekuje porast učestalosti kovida, ali bi bilo odlično da mi upravo svojim odgovornim ponašanjem možemo da pokažemo da to ne mora da se desi.

Trebalo bi da budemo dobar primer prakse kako se može stati na put ovom virusu.

Napominjem, ove rezultate koje imamo danas, sa stopom incidencije od 8 prema 100.000, jer od nas u ovom momentu imaju samo Grenland i Vatikan.

To nije nešto što se desilo slučajno, to smo uspeli svi zajedno primenom preventivnih mera.

Da li će za te ljude koji dolaze iz inostranstva biti obavezna samoizolacija?

foto: Aleksandra Čolić

U ovom momentu neće biti obavezna izolacija za ljude koji dolaze iz inostranstva, ali će se procenjivati situacija u zavisnosti iz koje zemlje dolaze.

Ukoliko gledamo rizik drugih zemalja u odnosu na našu, praktično je sada u svim zemljama višestruko veći rizik nego na području naše zemlje, izjavila je Kisić Tepavčević za Espreso.

Što se tiče stranih građana kriterijumi će biti strožiji, znate da i sada ima obavezan PCR test za određene zemlje, i ta lista će se sigurno proširiti u narednom vremenskom periodu - zaključila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.