NIJE TAČNO DA JE SAKUPLJEN SAV NOVAC ZA LANU, POTREBNO JE JOŠ 400.000 DOLARA: Njena majka je rekla 1 VAŽNU STVAR!
Lana Jovanović vodi najvažniju životnu bitku, Foto: Emilija Jovanović

U TRCI SA VREMENOM

NIJE TAČNO DA JE SAKUPLJEN SAV NOVAC ZA LANU, POTREBNO JE JOŠ 400.000 DOLARA: Njena majka je rekla 1 VAŽNU STVAR!

Na korak do ostvarenja sna!

Objavljeno: 17:33h
Jovana Jovanović

Jedanaestomesečnoj bebi Lani Jovanović, koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 zdravstveno stanje se pogoršalo, te je iz tih razloga hospitalizovana pre trideset tri dana u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova! Dakle, da bi ova beba otputovala na lečenje u inostranstvo potrebno je još 400.000 dolara da se prikupi, a za sada je sakupljeno dva miliona dolara!

Takođe, Lanina majka Aleksandra je za portal Espreso.co.rs demantovala informaciju da je sakupljen sav novac za Lanino lečenje, a potom objasnila kako je došlo do nesporazuma.

Dakle, kako je kazala, imala je u planu da za sve humane ljude koji pomažu njihovoj ćerki pripremi iznenađenje, kao znak zahvalnosti, što je i objavila na Fejsbuk grupi "Za Laninu životnu bitku".

foto: Facebook/Za Laninu životnu bitku

Upravo zbog te objave, mnogi su pomislili kako je prikupljen sav novac za devojčicino lečenje. Međutim, još uvek nije.

NOVAC NIJE SKUPLJEN! POTREBNO JE JOŠ 400.000$! Zato sad idemo još jače, idemo još snažnije! Još malo cilja, još malo DO...

Posted by Za Laninu zivotnu bitku on Среда, 07. октобар 2020.

Isto tako, pre nekoliko dana devojčici je ugrađen peg odnosno perkutana endoskopska gastrostoma gde je napravljen rez na želucu, kako bi se zaobišao jednjak. Na ovaj način će se hraniti direktno u želudac jer je izgubila akt gutanja tako da je ovo jedino prihvatljivo rešenje.

Ovako izgleda Lanino hranjenje. Kroz sondu...svaki dan će ovako biti. Mogu misliti koliko je njoj ugodno kad joj pomeram...

Posted by Za Laninu zivotnu bitku on Среда, 07. октобар 2020.

Lanina majka Aleksandra za Espreso.co.rs kaze da je devojčica veoma teško podnela ugrađivanje pega, ali da ne gubi nadu.

foto: Emilija Jovanović

U bolnici smo već 33. dana, pa mogu reći da je Lana teško podnela peg što su joj ugradili jer je boli, dakle od toga ima bolove, ali to je jedini način da direktno u želudac dobije hranu. Fali nam još 400. 000 dolara, prebrodili smo veliki put, ostalo je još malo. Ne gubimo nadu, ali se veoma brinemo za nju. U pregovorima smo sa inostranim bolnicama, tako da čim sakupimo taj preostali novac, a nadamo se da će biti što pre, krenućemo u inostranstvo na lečenje. Veoma smo zahvalni svima što nam pomažu i organizuju razne bazare, humanitarne akcije i sl. to nam mnogo znači", kaže Lanina majka, Aleksandra Jovanović.

foto: Emilija Jovanović

Podsećanja radi, novčana sredstva za Lanu Jovanović prikuplja i humanitarna fondacija "Budi human-Aleksandar Šapić".

foto: Budi human

Inače, reporterka portala Espreso.co.rs je jednom prilikom posetila porodicu Jovanović u Rakovcu nadomak Novog Sada, te stoga poslušajte u linkovima ispod šta su tom prilikom izjavili Lanini roditelji, Aleksandra i Dimitrije Jovanović.

Lani svi zajedno možemo da pomognemo na sledeći način:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130 IBAN: RS35160600000006991130 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal.

foto: Emilija Jovanović, Printskrin Fondacija Budi human

Inače, Spinalna mišićna atrofija (SMA) je retka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Deca sa SMA se rađaju bez SMN1 gena. Taj gen je zadužen za proizvodnju proteina. Bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što je gutanje, disanje i hodanje. SMA ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Tip 1 od kojeg boluje Lana je najteži oblik SMA. Uglavnom se dijagnostikuje u prvih šest meseci života. Bebe sa SMA tip 1 nikada ne mogu samostalno da sede. Progresija je izuzetno brza i akutna. Simptomi kao što je slabost mišića i slaba pokretljivost tela, problemi sa varenjem, gutanjem, disanjem i kašljanjem se obično pokažu ubrzo nakon rođenja. Ova deca su smrtno bolesna i potrebna im je sonda za hranjenje, aparati za disanje, aparat za kašljanje, itd. Životni vek tip 1 deteta je do dve godine starosti. Do tog perioda kod ove dece nastupi totalna paraliza, pa čak izgube i mogućnost da se nasmeju. Uz pomoć mehaničke ventilacije mogu da žive i duže od dve godine, ali zahtevaju stalnu i intenzivnu negu. 60% od svih obolelih od SMA su tip 1. Iako je ovo najčešći tip nije i najzastupljeniji usled velikog procenta smrtnosti, navodi se na sajtu smasrbija.rs.

Pomozimo Lani da pobedi i uživa u detinjstvu zajedno sa svojim vršnjacima jer mi to možemo zajedno!

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.