PREDRAG KON ODGOVORIO NA PITANJE KOJE ZANIMA CELU SRBIJU: Tiče se SLAVA, a evo šta je rekao
Evo kako da slavite slave, Foto: Kurir

VAŽNO

PREDRAG KON ODGOVORIO NA PITANJE KOJE ZANIMA CELU SRBIJU: Tiče se SLAVA, a evo šta je rekao

Zašto je sezona slava, kao i venčanja, opasna, zbog čega će možda biti uvedena obavezna mera nošenja maski i na otvorenom, šta je istina oko spiskova umrlih od korone, samo su neka od pitanja na koje dr Kon odgovara

Objavljeno:

Srbija se, kao i ostatak severne hemisfere priprema za novi udar korona virusa. Neki će ga nazvati drugim, neki trećim udarom, a epidemiolozi tvrde da smo svi pod onim istim, prvim udarom virusa, jer korona nije ni odlazila.

Gost "Usijanja dana" na Kurir televiziji je dr Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19.

Zašto je sezona slava, kao i venčanja, opasna, zbog čega će možda biti uvedena obavezna mera nošenja maski i na otvorenom, šta je istina oko spiskova umrlih od korone, samo su neka od pitanja na koje dr Kon odgovara.

Sutra u 11 je sastanak Kriznog štaba.

"Osnovno je procena epidemiloške situacije, prvenstveno na teritoriji Beograda. U Beogradu se uočava blagi porast broja zaraženih i hospitalizacije. Razgovaraćemo i o nekim utakmicama od većeg društvenog značaja", rekao je dr Kon.

Koliko je talasa do sada bilo?

"Suštinski to nije važno, svima je jasno o čemu pričamo kada govorimo o povećanjima, udarima, pikovima"...

Stiže sezona slava.

"To je vrlo ozbiljno pitanje. O tome nismo dovoljno razgovarali. Slave su obeležje doma i na taj način direktno ulazimo ljudimo u njihove svečanosti i mora se biti veoma oprezan. To ne može da se zabranjuje, ali može da se priđe ljudima i objasni da i u takvim okolnostima izbegavamo prisne kontakte. Niko nikog nije želeo da zarazi, osim u patološkim slučajevima".

"Suština je da ne bude puno ljudi u malom prostoru, sa velikom mogućnošću kontakta. To je suština, a kako do toga doći? Možda pozvati samo najbliže".

U susret zimi.

"Virus gripa ima svoju sezonu, otkriva se krajem decembra, mada zavisi od školskih raspusta, a maksimum ima u februaru i martu. Zavisi i od škola, koje za sada imaju funkcionalni sistem zaštite".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.