GOSPODIN PLAVI JE NAKON 12 SATI NEPREKIDNOG LETENJA PROŠAO KROZ SRBIJU: Pošao je iz Mađarske, a ovo mu je CILJ!
Gospodin Plavi, trasa, Foto: Printscreen/facebook, Profimedia

vredno jato

GOSPODIN PLAVI JE NAKON 12 SATI NEPREKIDNOG LETENJA PROŠAO KROZ SRBIJU: Pošao je iz Mađarske, a ovo mu je CILJ!

Prešle nas u jednom potezu!

Objavljeno: 13:02h

Član grupe, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Marko Sciban objavio je neverovatnu informaciju, a tiče se ptice pod nazivom, "Gospodin Plavi".

On je zajedno sa ostatkom jata malih lisastih gusaka preleteo Srbiju, kako bi otišao na jezero Kerkini u Grčkoj. Naime, jato je preletelo Srbiju u jednom potezu nakon 12h leta kako bi "zimovalo" u Grčkoj.

- Upravo je stigla informacija da je Srbiju preletelo jato malih lisastih gusaka (Anser erythropus) među kojima je bila i jedna sa satelitskom telemetrijom po imenu "Mr Blue" (Gospodin Plavi). Ovo je inače prethodnih decenija postala jedna od najređe beleženih ptica u Srbiji, a zanimljivo je što su ove guske po prvi put od kada se satelitski prate koristile čuveni "Moravski koridor". Da ih je neko tokom proteklog vikenda zabeležio na EBW malo ko bi poverovao, no zaista je kod ptica sve moguće. Jato nas je u jednom potezu bezbedno preletelo i za oko 12h neprekidnog leta stigle iz svog odmorišta u istočnoj Mađarskoj do jezera Kerkini u Grčkoj (skoro 800km vazdušnom linijom). Neka im je srećno zimovanje, naveo je Sciban.

foto: facebook / Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Kako je objasnio, ptice su prvo na letovanje otišle daleko na istok, na ostrvo Nova Zemlja, a onda su provele mesec dana na poluostrvu Tajmir u Sibiru gde su mitarile.

- Nakon gnežđenja na severu Skandinavskog poluostrva ptice su na letovanje otišle daleko na istok, na ostrvo Nova Zemlja, a potom su bile skoro mesec dana na poluostrvu Tajmir u Sibiru gde su mitarile. Nakon toga su od Tajmira do Grčke stigle za svega 5 dana, objasnio je Marko iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.