SUNČICA ŽIVI SAMA NA SVETU, BEZ DINARA, JEDE ŠTA UBERE, A SAMO MISLI O SINU U BGD: Najpotresnija priča u Srbiji
Pešačenje/ilustracija, Foto: Profimedia

sunčica jovanović

SUNČICA ŽIVI SAMA NA SVETU, BEZ DINARA, JEDE ŠTA UBERE, A SAMO MISLI O SINU U BGD: Najpotresnija priča u Srbiji

Odeću i obuću je nasledila od nekog, sa štapom u ruci i rancem na leđima, nakon obavljenih pregleda, kreće put svog sela.

Objavljeno: 10:47h

Sunčica Jovanović (51) is sela Dupeljevo u blizini Vranja pešači 14 kilometara kako bi došla do ambulante u selu Vlase.

Nakon smrti supruga, ona živi sama, bez prihoda i osnovnih uslova za život, a u njenom selu se nalazi samo desetak ljudi. Dolazak u ambulantu je jedini događaj tokom meseca u njenom životu.

- Živim sama, bez igde ikoga, bez primanja...Snalazim se kako znam. Jedem krompir, jabuke, to što nešto rodi u bašti.

Ni ona ni muž nisu nigde radili, tako d aona danas nema nikakvu penziju. Kaže da ima mala primanja iz socijalnog i pomoć od strane dobrih ljudi.

- Ovde u ambulanti se zimi ogrejem, popričam, pregledaju me i uzmem lekove - priča Sunčica.

Odeću i obuću je nasledila od nekog, sa štapom u ruci i rancem na leđima, nakon obavljenih pregleda, kreće put svog sela. Priča da ima i sina, koji retko dolazi jer radi negde u Beogradu. Šta tačno, ne ume da objasni. - Leti nekako može i da se živi, kolko god bilo teško, ali zimi u planini, samoća ubija još više.

Eto trebalo bi mužu da bude parastos, ali nemam od čega da to spremim - dodaje Sunčica. Odbačena i zaboravljena od svih, ova žena sprema se da dočeka još jednu zimu. Selo Dupeljevo, pripada oblasti Poljanice severno od Vranja, koja obuhvata 22 planinska sela. Neka su uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Uglavnom su slabo naseljena sa staračkim domaćinstvima ili kućama u kojima živi po jedan čovek, kao što je to slučaj sa Sunčicom. U Vlasu, koje je centralno selo, rade škola i ambulanta, kao i jedan „Jumkov“ pogon od stotinak radnika. Živi se od poljoprivrede i penzija, ali je najčešći slučaj da ljudi nemaju nikakve prihode, ali i da nisu u stanju da zbog starosti, bolesti ili iz drugih razloga obrađuju zemlju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Okradio.rs)

Pogledajte na našem youtube kanalu


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.