MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Obaveza sećanja je najmanje što možemo da učinimo za nevino stradale u Jajincima
MINISTAR ĐORĐEVIĆ, Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

KOMEMORACIJA POVODOM DANA SEĆANJA

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Obaveza sećanja je najmanje što možemo da učinimo za nevino stradale u Jajincima

Ministar Đorđević prisustvovao je danas komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima

Objavljeno:

Obaveza sećanja je najmanje što možemo da učinimo za nevino stradale u Jajincima i drugim stratištima svuda u svetu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Đorđević prisustvovao je danas komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, koju je predvodila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kako je saopštilo Ministartsvo, Đorđević je rekao da će Republika Srbija preduzimati i ubuduće sve što je potrebno da naša antifašistička borba, i ogromne žrtve koje smo podneli, budu vrednovane, priznate i uvažene onako kako to i zaslužuju.

"Ono što se u savremenoj istoriografiji naziva - kulturom sećanja - moramo pretvoriti u - obavezu sećanja, jer to je najmanje što možemo da uradimo za sve nevino stradale, i ovde, u Jajincima, i na svim, nažalost mnogobrojnim, stratištima svuda u svetu", kaže ministar.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija, sve njene institucije, na inicijativu i uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, preduzela je i preduzimaće i ubuduće sve što je potrebno da na dostojanstven i primeren način naše kolektivno istorijsko pamćenje bude deo evropskog i svetskog kolektivnog pamćenja.

Đorđević je rekao da stratište u Jajincima, na kojem je streljano 80.000 nevinih ljudi, žena i dece, najviše Srba, ali i Jevreja i Roma, antifašista i rodoljuba, kao i nasumično odabranih, ni za šta i nikome krivih talaca, predstavlja najveću masovnu grobnicu na teritoriji Srbije.

"Ako bismo minutom ćutanja za svakog nevino stradalog u Jajincima, pokušali da izrazimo svoje poštovanje, ćutali bismo preko 1.300 minuta, ćutali bismo gotovo 24 sata bez prekida. Ali, nećemo ćutati, kao što nismo ni do sada", poručio je Đorđević . Naveo je da ćemo govoriti o zlu, podsećati na njega, suditi mu uvek i iznova, hrabro i na činjenicama i argumentima zasnovano, da nam se zlo ne bi ponovilo i da unapred sprečimo sve pokušaje falsifikovanja i prekrajanja istorijske istine.

Kako je rekao, Srbija je mala, ali ponosna i hrabra država, koja je uvek bila na strani istine, pravde i poštovanja ljudskih i civilizacijskih tekovina i vrednosti.

"O tome, o takvom našem stavu u svim prelomnim trenucima svetske istorije, svedoče i Jajinci, ali i Jasenovac, Jadovno, Glina, Prebilovci, svedoče naša mnogobrojna stratišta, na kojima smo upravo zbog našeg ponosa i naše hrabrosti, zbog naše vere u pravdu i istinu, bili i ubijani", kaže ministar.

Na nama je, poručuje, da to pamtimo, da se sećamo i poštujemo nevino stradale, ali i da ne dozvolimo da se to više ikada dogodi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.