KONOV KOEFICIJENT JE KRITIČAN, OVO NIKAKO NIJE DOBRO: Evo šta to znači za našu zemlju
Predrag Kon, Foto: Printskrin

KONOV KOEFICIJENT

KONOV KOEFICIJENT JE KRITIČAN, OVO NIKAKO NIJE DOBRO: Evo šta to znači za našu zemlju

Da situcija nije dobra, naročito u prestonici, upozorili su krajem ove nedelje iz Kriznog štaba, kao i čelnici Grada Beograda

Objavljeno:

Srbija danas ima nepovoljne korona brojke - za dan je testirano manje nego inače - 4.751 osoba, obično je ta cifra između 6.000 i 8.000, a ponovo imamo više od 100 zaraženih, odnosno 107. To nas dovodi do zaključka da takozvani Konov koeficijent danas iznosi 2,25 odsto, što nikako nije dobro.

Naime, da bismo mogli da kažemo da je situacija relativno mirna, taj procenat bi trebalo da bude 0,5 odsto.

Zašto je važan "Konov koeficijent"

Šta je zapravo Konov koeficijent i zašto je toliko važan?

Pri kraju prvog talasa koronavirusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto".

A da bi situacija bila iole stabilnija, potrebna je još manja vrednost.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Kako je o odnosu broja novozaraženih i testiranih u razmaku od 24 sata govorio i objašnjavao njegovu važnost upravo epidemiolog dr Kon, te je zbog toga u narodu i nazvan "Konov koeficijent".

Da situcija nije dobra, naročito u prestonici, upozorili su krajem ove nedelje iz Kriznog štaba, kao i čelnici Grada Beograda.

Zato ne čudi što su i danas iz Kriznog štaba poslali upozorenje svima, a naročito Beograđanima, kao i jedan važan apel.

foto: Printskrin

Beograd ponovo žarište

Treba napomenuti da je Beograd ponovo označen kao žarište, a to potvrđuju i današnje brojke.

Naime, od ukupnog broja - 107 novozaraženih, u poslednja 24 časa čak 55 osoba, što je više od polovine, je iz Beograda.

Sledeći grad po broju zaraženih je Novi Sad sa 5, u Bujanovcu imamo 3 novozaražena, dok svim drugim gradovima i opštinama broj novozaraženih u poslednja 24 sata ne prelazi dva.

- Ovakvi brojevi upozoravaju da je veoma važno da građani Beograda maksimalno poštuju zaštitne mere, posebno kada je reč o nošenju maski u gradskom prevozu, u prodavnicama, tržnim centrima, u svakom zatvorenom prostoru - ističu iz Kriznog štaba.

Ovo su, dodaju, mere koje su dovele do povoljne epidemiološke situacije koja međutim može lako biti narušena, ukoliko popustimo sa njihovim poštovanjem.

- Upravo zato Krizni štab apeluje na sve građane Beograda da budu odgovorni, da se pridržavaju zaštitnih mera i da vode računa o sebi i drugima, jer svako opuštanje može dovesti do značajnog pogoršavanja epidemiološke situacije - naglašavaju.

Porost broja novozareženih, naročito u Beogradu, očekivan je, a upravo je ovaj vikend označen kao prekretnica.

Zašto baš ovaj vikned – zato što smo pre dva dana imali novozraženih preko 100, što davno nije bilo, a drugo što taj porast dolazi uoči vikenda, kada se građani više kreću, izlaze, druže... A onda danas ponovo više od 100 i to čak 55 osoba iz Beograda!

Upravo zbog takve situacije, nadležni su najavili i pojačane kontrole poštovanja epidemioloških mera u prestonici, a koju će da u zatvorenim prostorima, prvenstvno u javnom prevozu, da sprovode pripadici MUP-a, komunalne policije i sanitarni ispektori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.