JEDE KAO MEĆAVA, PROSJAK JE SAMO TAKAV! Beba je najbolji drug naše novinarke Suzane, NIJE OPASNA, BAŠ JE ULIZICA
Ovo je Bebina priča, Foto: Privatna arhiva

ESPRESO LJUBIMAC

JEDE KAO MEĆAVA, PROSJAK JE SAMO TAKAV! Beba je najbolji drug naše novinarke Suzane, NIJE OPASNA, BAŠ JE ULIZICA

Ovo je Bebina priča. I malo Suzanina

Objavljeno:

Suzana Beba. Pod tim imenom je svima poznata naša urednica Vesti. Ko se s njom prvi put susretne na društvenim mrežama, prvo pitanje će mu biti ,,Ko je Beba?'', ali dovoljno je baciti pogled na profilnu fotografiju i sve je jasno.

Ovo je Bebina priča. I malo Suzanina:

foto: Privatna arhiva

,,Ima 12 i po godina, rasa je staforda, ali po obliku njuške očito ukrštena sa putbulom. Sve je samo ne opasan pas. Petoro dece iz kraja je prohodalo uz nju, svi je vole, komšije se više javljaju njoj nego nama.

Beba je kupljen pas, jer je njena vlasnica veliki ljubitelj ove pasmine. Interesantan je dan kada sam otišla po nju. Htela sam skroz belog psa. Ipak, bila je jedna mala bela, ali me ona nije osvojila. Ušla sam u boks u kom je bilo leglo, i najveće i najdeblje štene sa žutim tufnama (to je Beba) se zaletelo kao siledžija na mene i počelo da skače i piški od sreće. Ona me osvojila. Možda nije skroz bela, ali me je ponašanjem kupila (odmah smo znali da će nam život sa njom biti baš zabavan).

foto: Privatna arhiva

Beba jede sve. Kao mećava je. Zato je dugo bila debela kao mečka.

(Zbog nedavnih operacija je sada smršala, ili kako se šalimo sa veterinarom, operacijom mlečnih žlezda uradili su joj gratis liposukciju. :)

Za doručak obavezno isprosi pola bureka, pašteta joj je omiljena poslastica.

Uglavnom jede granule. Zbog terapije koju ima sad je posebno alava (a možda i zato što je matora) pa je juče jela i vinogradske breskve, sirovu šargarepu i smokve. Sladoled jede isključivo sa štapića.

foto: Privatna arhiva

Parola ,,daj šta daš".

Bebina omiljena igračka godinama je bila automobilska guma koja je stajala u dvorištu dok je nije pokidala. Inače voli da reciklira flaše, najveći gušt joj je da sažvaće poklopac.

Ima svoj krevet, improvizovani. Nekada je to bio naslon od fotelje, napravili smo joj od toga krevetić. Zimi voli da se uvali u krevet kome god, leti je na pločicama (ispod klime naravno).

foto: Privatna arhiva

Voli sve. Mačkama se raduje, od nekih i beži, jedna je iskasapila po faci jer maca ipak nije htela da se igra, a ona to nije znala...

Sa drugim psima se takođe slaže, osim ako neko ne dođe da se mangupira na njenoj teritoriji. To onda ne valja...

Manje od sebe nikad ne dira, ali zato sa većima nema problem da se uhvati u koštac. Potukla se dva puta u životu, ostali se svakako razbeže ako zareži (a i to se baš retko desi).

foto: Privatna arhiva

Inače, komšija ima zečeve, pa se sa njima ljubila preko žičane ograde. To gotivljenje je bilo obostrano.

Njena vlasnica Suzana je omiljena osoba za skakanje i ludarije. Ima i druga retrivera Zvekija sa kojim pravi najveći haos, ako posmatramo četvoronožne drugare. Deca čiji maltret sada najradije trpi su Dunja i Petra.

Na pitanje "gde ti je Suzana" skače i baca se u trans. Obožava verovatno najviše baš svoju Suzanu. Zajedno šetamo, zajedno vozimo bajs, zajedno spavamo. Jedna smo drugom najbolji prijatelj.

foto: Privatna arhiva

Najčešće je, pak, šeta mama, jer Suzana stalno radi u Espresu.

Njih dve pod ruku, obavezno idu u duge trač partije po kraju.

foto: Privatna arhiva

Najviše voli da boravi ispred svoje kuće. Ima svoju livadicu, mekanu travu, tu se valja, sunča... I da je neko tu zaboravi, ne bi otišla nikuda.

Suzanina mama je čuva najviše, jer radi od kuće. Ako ni ona nije tu, tu je baba, koja sa njom deli već gorepomenuti burek. (Nju najbolje prevesla kad treba da prosi).

foto: Privatna arhiva

Najvećih talenata ima toliko da nemamo dovoljno karaktera za to:

  • Kad je bila štene, zubima je napravila rupu u zidu, duboku 4cm. Pojela je pedalu od bajsa, nogaru od stola, fotelju jednu maltene raščerupala.
  • Jednom je pojela gumenu patkicu (onu za kupanje u kadi), tj. progutala je u komadu.
  • Beba je inače ubica. Ubila je našeg hrčka. Nije imala lošu nameru, stvarno...
  • Izvadili smo ga iz kaveza, i ona ga je lizala, kupala, kupala, onako umiljato. Mića hrčak je sutradan umro, jer oni ne smeju da se kvase... mukica, srce mu stalo.
  • Takođe, jednom je iskočila kroz prozor jer je baba nije povela u baštu. Videla je napolju, otvoren prozor, prilika za skok... i skočila. Hvala Bogu pa smo u prizemlju.
  • Takođe, jednom je omlatila ceo tanjir lenje pite sa višnjama. Naša greška, mi smo ostavili na malom stočiću, a ona se devojka poslužila. Tanjir se sijao posle nje.
  • Krala je komšiji drva. Cepali su drva, a ona je uzimala cepanice da se igra i da ih žvaće. U našem dvorištu za pola sata našlo se osam komada. Zamalo da i nas opskrbi za zimu.
foto: Privatna arhiva

Beba ima talenat da "isprosi" šta god da se jede, jer na njenu facu niko ne može da se odupre tome. Talentovana je da se ulizuje susedima i svima koji je upoznaju. Zapravo, ubedljivo najveći talenat joj je da osvoji svakoga ko je upozna, i da sruši sve tabue da pas takve rase mora da bude nužno opasan.

foto: Privatna arhiva

Plaši se najviše grmljavine. Sada je gluva, mada mi mislimo da je to selektivno. Slučajno ne čuje kad je neko zove, a to joj ne odgovara. Zato kad grmi i seva odmah sve vidi i čuje.

Plaši se čišćenja ušiju, sečenja noktiju, i stavljanja kapi u oči.

foto: Privatna arhiva

Plaši se i veterinara Neše, koji je čovek dva sa dva, a baš je gotivac. Ipak, malo je tupava, pa se svaki put radnosno zaleti u ambulatnu, ali kad skapira gde je počne da udara glavom u vrata.

Kad vidi đubretarski kamion, odmah beži u kuću, misterija je zašto.

foto: Privatna arhiva

Beži od usisivača, a fen bi pojela da može.

Pošto je bila baš debelica kad je bila mlađa, jednom sam na vratima kineske prodavnice čekala drugaricu. Kinez je stao na vrata i rekao "njam, lepa debela kuca". Više nije išla tuda bez lanca, stvarno bi bila dobar obrok jer je kao prase.

foto: Privatna arhiva

Inače, njoj čovek ne sme da kaže da je dobra. Svaki put kada piški (a nekad se i folira), odmah po ulasku u kuću stoji pored frižidera i traži svoju nagradu. Inače ima dve vrste slatkiša uvek, i drama je ako ih nema. Dakle, kada se kaže "ti si dobar pas", mora joj se dati slatkiš jer se neće skloniti od frižidera, čak će i kukati.

foto: Privatna arhiva

Šalu na stranu, Beba je ubedljivo najbolji pas u univerzumu.

Ona je Suzanin najbolji drug.

Kada Suzana plače, ona joj stavi glavu u krilo i trepće okama svojim velikim.

foto: Privatna arhiva

Kada je mama Regina operisana, ležala je stalno pored nje. Popne se u krevet, nasloni joj glavu na nogu, mnogo je oprezna, ne prilazi rani, ali oseća da je mama bolesna i da joj treba drug koji će joj pomoći da zaboravi na bolove.

Ne da ni na koga koga voli, i pravi je primer toga šta je bezuslovna ljubav.

foto: Privatna arhiva

Vrlo je zanimljiv drugar, kućna maskota, i pravi član porodice za kog bi dali apsolutno sve.

foto: Privatna arhiva

P.S. Ona je moje srednje ime na društvenim mrežama, a posle ovog teksta i ljubavi koju imamo za nju sada je verovatno svima jasno i zašto.''

foto: Privatna arhiva

Ukoliko želite da baš vaš ljubimac postane zvezda naše nove rubrike, pošaljite nam njegovu priču i fotografije na ljubimac@espreso.co.rs

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.