TEŠKE MUKE TURISTIČKIH AGENCIJA: Organizatori putovanja pokušavaju da nađu rešenje, sve je NEIZVESNO
Putnica, Foto: AP

čupavo

TEŠKE MUKE TURISTIČKIH AGENCIJA: Organizatori putovanja pokušavaju da nađu rešenje, sve je NEIZVESNO

Ova vrsta grarancije, inače, postojala je u Uredbi o turizmu

Objavljeno: 16:19h

OPSTANAK turističkih agencija u Srbiji i dalje visi o koncu. Sve oči uprte su u razgovore sa osiguravajućim kućama, bez čijih polisa, gotovo 98 odsto turističkih agencija, organizatora putovanja, bi moglo da ostane bez ovog posla, jer neće moći da nabavi bankarsku garanciju, kako bi produžili licencu za rad.

Kako su se turističke agencije u Srbiji našle u nebranom grožđu, jer su osiguravači odlučili da ne žele više da posluju sa njima, zbog prevelikog rizika, pa su ostali bez licenci za rad, nadležno ministarstvo je selo za sto sa Udruženjem bankara, kako bi se našlo rešenje da umesto polisa postoje bankarske garancije. Ova vrsta grarancije, inače, postojala je u Uredbi o turizmu, ali nikad je niko nije upotrebio, jer je potrebno mnogo novca. Uz to, nije postojao nosilac bankarske garancije, tačnije, ko bi mogao da je aktivira.

Ministarstvo turizma je najavilo da u narednih desetak dana očekuje konačan dogovor sa bankarima, pa u ovom periodu inpekcija neće oduzimati agencijama postojeće licence, koje su istekle 1. oktobra.

- Odgovor od osiguravača nemamo, a i dalje ćemo insistirati na pomoći države - ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, u četvrtak posle sastanka Upravnog odbora. - Poslali smo dopis osiguravačima, a ukoliko oni ne budu hteli da nastave saradnju, nama preostaje jedino da krenemo u štrajk. Jer u ovom trenutku samo dva odsto organizatora putovanja može da obezbedi oko 500.000 evra, koliko će biti u proseku potrebno da bi se dobila garanciju. To je izuzetno ozbiljno obezbeđenje i velike cifre, naročito u ovom trenutku kada nema posla. Mora da se nađe neki novi način. Ako osiguravači ne budu hteli da to budu polise, da se menja pravilnik i nešto drugo da se stavi. Agencije očekuju da će osiguravači pristati bar na tri meseca da produže polise.

Nijedna osiguravajuća kuća, kako ukazuju u agencijama, ne želi da produži polisu. Pokušali su da im objasne da je ovo sada period sa najmanjim brojem putovanja i da svojim nečinjenjem njima prave dodatni problem. Zbog toga apeluju i na državne organe, samo da im kažu šta treba da urade, kako bi mogli normalno da rade.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.