IZA NAJBOLJEG TESTA ZA KORONU STOJI OVAJ SRBIN! Njegov PROJEKAT se distribuira u više od 40 zemalja
"NG Bajotek" ima uspešnu saradnju sa najpoznatijim svetskim centrima i laboratorijama, ali Stankov ne zaboravlja rodnu zemlju., Foto: Print Screen Youtube

KOrona

IZA NAJBOLJEG TESTA ZA KORONU STOJI OVAJ SRBIN! Njegov PROJEKAT se distribuira u više od 40 zemalja

Prilikom razvoja testa, kako kaže, pomogle su im kolege iz Kine

Objavljeno:

Najpouzdaniji test na koronu putem krvi patentirala je francuska kompanija "NG Bajotek". Međutim, malo je poznato da iza ove renomirane kuće stoji Srbin Milovan Stankov.

Kako za "Srpski telegraf" priča Stankov, njegov projekat pobedio je među 800 kandidata, a test se već distribuira u više od 40 zemalja sveta.

- Naša kompanija razvila je kapacitet proizvodnje koji danas prevazilazi četiri miliona testova mesečno. Uporedo, Kovid-19 direktni antigen test jeste CE registrovan krajem avgusta i pušten je u prodaju. Inovacija se u osnovi zasniva na mogućnosti istovremene dijagnostike više biomarkera, nekompatibilnih po klasičnim principima, u okviru istog testa. Tome je dodata i mogućnost očitavanja rezultata korišćenjem specijalno dizajniranog optičkog instrumenta i prenošenje rezultata putem postojećih digitalnih aparata. Što se tiče dijagnostike Kovid 19 iz kapi krvi iz prsta, jednostavno, bili smo spremni više od drugih, iskustveno, tehnički i industrijski - objašnjava Stankov.

Prilikom razvoja testa, kako kaže, pomogle su im kolege iz Kine.

- Pre tri godine razvijali smo test za dijagnostiku zika virusa za brazilsko tržište. Princip razvoja dijagnostičkog testa za koronu i zika virusa u osnovi je isti. Praktično, već smo imali sve što je bilo potrebno da razvijemo Kovid 19 test, falio nam je samo sintetizovani rekombinantni protein virusa, koje smo dobili od kolega iz Kine.

"NG Bajotek" ima uspešnu saradnju sa najpoznatijim svetskim centrima i laboratorijama, ali Stankov ne zaboravlja rodnu zemlju.

- Velika nam je želja da budemo i u kontaktu i sarađujemo sa našim naučnim i državnim institucijama. U ovoj situaciji i epidemiji korone mi smo spremni da ponudimo uzorke naših proizvoda odgovarajućim institucijama u Srbiji, besplatno za klinička istraživanja i aktivno učestvujemo u vladinim programima za eradikaciju ove epidemije.

Ko je Milovan Stankov?

* 1950. rođen je u Subotici i zbog očevog posla porodica se selila nekoliko puta, a biologiju je zavoleo lutajući po planinama u okolini Sokobanje

* 1973. diplomirao je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, započeo magistarske studije i paralelno se zaposlio na Institutu za serume i vakcine "Torlak"

* Kao mlađi saradnik šefa laboratorije za alergiju Dr. Dragice Kovanđić i uz podršku prof. Branislava Jankovića, radio je na ispitivanju preparata i dijagnostičkih metoda za alergene iz kućne prašine i objavio više od 60 naučnih radova

* 1981. seli se u Španiju, a potom u Nemačku, Irsku i Francusku, gde je sarađivao sa najprestižnijim institutima

* 1991. osniva preduzeće "Veda lab", da bi sedam godina kasnije svoj deo kompanije prodao vodećoj američkoj dijagnostičkoj kompaniji "Invernes medical", danas "Abbott"

* 2012. sa sinom kreira kompaniju "NG Bajotek" (Nova generacija Bajotek)

Ne zaboravlja domovinu

Iako već gotovo četiri decenije živi i radi u inostranstvu, Milovan nije zaboravio domovinu.

- Do ove godine dolazio sam redovno u Srbiju, sam ili sa porodicom jedanput godišnje. U kontaktu sam familijom, sestrom i bratom, koji žive u Beogradu, i prijateljima.

Korona je politizovana

- Kovid, kao politizovana i instrumentalizovana epidemija, imala je isti scenario i razvoj u skoro svim zemljama sveta. Srbija se u tom pogledu ni u čemu ne razlikuje od Francuske. Međutim, dobra vest je da reakcija i ponašanje vlada zavisi od kolektivne svesti njenih stanovnika. U tom smislu neke zemlje kao Švedska, Norveška, čak i Nemačka su izabrale jednostavniji i prirodniji način da rukovode epidemijom.

Manipulacija virusom

Stankov smatra da je pojava koronavirusa rezultat ljudske aktivnosti i veruje da je došlo do manipulacije ovim virusom.

- U osnovi, postoji model koji je klasični virus na koji je dodana sekvencija HIV. Budućnost zavisi od svih nas. Čovek je svojom radoznalošću prodreo u duboke tajne prirode, atomske, biološke, ekološke i genetske, i svojom aktivnošću počeo da manipuliše i narušava. Nauka i tehnologija danas imaju moć da narušavaju i modifikuju prirodne procese. Ne treba da se plašimo prirode niti bakterija i virusa, treba da se plašimo naših nezrelih akcija. Treba da budemo odgovorni i da snosimo posledice za naše aktivnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.