I BEZ AGENCIJA MOŽETE DA PUTUJETE: Jedino što se promenilo jeste što sada morate sami da organizujete OVE STVARI!
Organizujte sami svoj put, Foto: Profimedia

putovanje iz snova

I BEZ AGENCIJA MOŽETE DA PUTUJETE: Jedino što se promenilo jeste što sada morate sami da organizujete OVE STVARI!

Sve što su turističke agencije radile za vas, možete i sami za sebe

Objavljeno:

Turističke agencije u Srbiji od danas više ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju. Obrazloženje za to jeste prevelik rizik usled pandemija korona virusa.

Kako su putovanja neizostavni deo naših života, i odlazak na ista predstavlja odmor, relaksaciju kao i priliku za upoznavanje novih krajeva sveta retko ko je ostao nepogođen ovim saznanjem.

Iako aranžmani turističkih agencija otpadaju u ovom momentu, putovanja ne moraju. I dalje možete da odete na put na koji ste želeli, samo što ćete morati da budete kvalitetno organizovani.

Sve što su turističke agencije radile za vas, možete i sami za sebe. Mada je malo komplikovanije, svakako.

Putno osiguranje:

Jedna od stvari koja je spadala u aranžmane turističkih agencija a koju ćete morati sami da sredite jeste putno osigurnje.

Ovo osiguranje vas štiti od raznih stvari koje mogu poći naopako na vašem odmoru ili putovanju. Ukoliko doživite neku vrstu nezgode ili se razbolite u toku vašeg puta u inostranstvu putno osiguranje vam obezbeđuje mogućnost odlaska kod lekara bez naplate.

Još jedna od stvari koju pokriva putno osiguranje jeste vaš prtljag, ukoliko dođe do nekog oštećenja ili krađe tokom puta.

Cene putnog osigurnja su različite, tako da obratite pažnju prilikom kupovine koji su rizici pokriveni u sklopu istog.

Najčešći oblici putnog osiguranja su individualno, porodično i grupno.

Putno osigurnanje možete kupiti i online, u raznim osiguravajućim kućama.

Prevoz do željene destinacije:

Pored osiguranja koje vam je preko potrebno, moraćete sami da pronađete prevoz do odredišta na koje želite da stignete.

foto: Profimedia

Automobil: Ukoliko posedujete automobil i odlučili ste se da sa njim krenete na put, neka dokumenta koja vam mogu biti potrebna jesu međunarodna vozačka dozvola i Zeleni karton.

Međunarodna vozačka dozvola (MVD) vam je potrebna za Makedoniju, Grčku i Italiju. Ovaj dokument se uzdaje u Auto-moto savezu Srbije i njegova cena je 2.000 dinara.

Za izdavanje ovog dokumenta vam je potrebna važeća vozačka dozvola izdata u Republici Srbiji, lična karta ili pasoš, dve fotografije formata 35x45 i popunjem zahtev na propisanom obrascu.

Zeleni karton je međunarodnja karta osiguranja od autoodgovornosti. Ovaj dokument je obavezan za put u Makednoniju i Bih, između ostalih,a izdaje ga osiguravajuća kuća kod koje ste osigurali vaše auto.

Za vađenje ovog dokumenta vam je potrebna polisa obaveznog osiguranja i saobraćajna dozvola, a cena je oko 3.000 dinara.

Autobus ili kombi: Karte za autobus ili kombi možete kupiti online ili u poslovnicama. Sve što je potrebno jeste da pronađete prevoznika koji vodi do destinacije na koju želite da odete, i da vidite koja cena karte spada u vaše finansijske mogućnosti.

foto: Kurir.rs

Avion- Ako ste izabrali ovo prevozno sredstvo potreban vam je pasoš i avionska karta. Pre polaska proverite da li vam je pasoš važeći i još koliko, pošto određene zemlje ne dozvoljavaju upotrebu pasoša koji je na izmaku važenja.

Ovde je bitno da proverite prtljag koji vam je dozvoljen u sklopu kupljenje karte.

Važna napomena ukoliko ste uzeli avio karte niskobudžetne kompanije sa presedanjem jeste da imate na umu da se kod njih svaki let tretira zasebno. U tom slučaju ćete svoj prtljag, ukoliko nije ručni, morati samostalno preuzeti sa jednog leta i ponovo prijaviti za drugi (čekirati) pošto neće biti automatski prebačene u sledeći avion.

Kako pronaći smeštaj:

Apartmane i sobe možete rezervisati preko interneta, a u većini slučajeva možete napraviti dogovor sa vlasinicima: koliko biste ostali, kako biste platili, šta je dozvoljeno a šta ne.

foto: Profimedia

Nekoliko sajtova na kojima možete pronaći željeni smeštaj, a koji su maltene besplatni za korišćenje i veoma pouzdani su sledeći:

Airbnb - ovo je jedan od vodećih sajtova za izdavanje soba i apartmana širom sveta i preko njega kontaktirate direktno sa vlasnikom mesta na kome ćete odsesti. Sve što vam je potrebno jeste nalog koji ćete napraviti i verifikovati uz pomoć mejl adrese, a mobilnu aplikaciju možete skinuti preko Google Play Store-a.

Booking.com - još jedan od korišćenijih sajtova za pronalazak smeštaja. Rezervacija hotela, apartmana i drugogo privatnog smeštaja moguća je takođe uz registraciju.

Couchsurffing - malo drugačiji koncept smeštaja, ali ukoliko spadate u avanturiste kojime nije potrebno mnogo predstavljamo vam besplatan servis sa mobilnom aplikacijom pomoću koje možete pronaći prenoćište.

Preko ovog servisa možete rezervisati besplatan "kauč" u nečijoj dnevnoj sobi, a uz njega često dobijete domačina koji će sa vama provesti neko vreme i uputiti vas u mesto na koje ste došli.

Zvuči pomalo riskantno, ali recenzije na sajtu su totalno transparentne, pa obratite pažnju kada birete domaćina. Izaberite one kojima je profil popunjen, koji imaju fotografiju...

Hostelworld - ovde možete pronaći najveći izbor hostela i odabrati ono što vama najviše odgovara.

Uslovi za vizu:

Državljanima Republike Srbije, koji su nosioci običnih putnih isprava vize nisu potrebne za ulazak i kratkotrajan boravak u 71 državu.

Pre polaska na put, savetujemo vam da obavezno proverite sve uslove ulaska u odabranu državu.

Da li vam je viza potrebna kao i sve opšte uslove za podnošenje iste možete proveriti OVDE, a ukoliko vam je potrebna zahtev možete podneti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Još par saveta za lakše putovanje

Informišite se o mestu na koje idete. Za bolje upoznavanje mesta koje ste izabrali kao destinaciju sa svoje putovanje, možete pogledati sajtove poput: putovanja.info, tripadvisor, klubputnika na kojima možete pronaći dosta informacija kao i utiske posetilaca o raznim atrakcijama.

Napravite listu mesta koje želite da posetite i obiđete.

foto: Profimedia

Navigacija vam je takođe bitna za snalaženje u nepoznatom mestu. Jedna od preporuka je Here maps, koja pored glavnih pokazuje i sporedne kao i zavučene uličice. Još jedna dobra stvar kod ove aplikacije jeste da vam internet nije potreban, već mapu zemlje skinete na telefon pre puta.

Sve što vam je ostalo da uradite jeste da se spakujete i krenete na putovanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tamara Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.