IRINEJ U VALJEVU: Patrijarh služi parastos episkopu Milutinu u Sabornom hramu
Patrijarha je dočekao episkop šabački i administrator Eparhije valjevske, vladika Lavrentije, Foto: Tanjug

PARASTOS

IRINEJ U VALJEVU: Patrijarh služi parastos episkopu Milutinu u Sabornom hramu

Patrijarh srpski Irinej stigao je u Valjevo, gde će u Sabornom hramu služiti parastos povodom šest meseci od upokojena episkola valjevskom Milutina (Kneževića), koji je sahranjen u toj bogomolji.

Objavljeno:

Poglavara SPC dočekao je domaćin, episkop šabački i administrator Eparhije valjevske, vladika Lavrentije, koji je bio na čelu nekadašnje Eparhije šabačko–valjevske koja je, njegovom voljom, pre 14 godina podeljena na dva dela šabački i valjevski, kada je episkop Miluti stupio na ovdašnji tron.

Saborni hram, čiji je temelje, pre tačno 25 godina, osveštao patrijarh srpski Pavle, započeo je i gradio je episkop Lavrentije, a radove je nastavio i završio ih blaženopočivši vladika Milutin. U hramu je, nedavno, postavljen i mermerni pod što je, sa 13,5 miliona dinara, finasirao grad Valjevo, a u toku je freskopisanje dela gde je ikonostas.

- Rado se sećamo vladike Milutina, monaha i arhijereja za primer i danas imamo čast da sa nama bude naš patrijarh, što je uvek duhovno zadoljstvo i radost – kaže vladika Lavrentije, na čiji je predlog Sabor SPV vladiku Milutina izabrao za arhijereja SPC, koji je prvo službovao kao episkop zadužen za Australiju i Novi Zelenad, a onda se vratio u otadžbinu na tron tek osnovane eparhije valjevske, gde je i okončao život pre pola godine, pošto se razboleo od korona virusa i nije mu bilo pomoći.

Bonus video:

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.