VAKCINU PROTIV KORONE ĆE NAM DAVATI KAO KAPI ZA NOS?! Čuvena dr Tatjana nam objasnila, OVO JE BAŠ IZVESNO!
Pulmolog Tatjana Radosavljević, Foto: Printscreen

STAV LEKARA

VAKCINU PROTIV KORONE ĆE NAM DAVATI KAO KAPI ZA NOS?! Čuvena dr Tatjana nam objasnila, OVO JE BAŠ IZVESNO!

Postoje neke vakcine za neke ređe bolesti koje se daju preko spreja, a da li će ovo uspeti ili neće, to će vreme pokazati - rekla je ona za Espreso.

Objavljeno:
Suzana Trajković

Prve doze vakcine protiv gripa stižu nam vrlo brzo! Mnogi će pohrliti po ovu vakcinu upravo zbog bojazni dugo najavljivanog sudara sezonskog gripa i korona virusa.

S tim u vezi, sasvim je logično i ponovno pominjanje vakcine protiv korone, koja se iščekuje.

Inače, postoji opcija da vakcinu protiv korone nećemo dobiti onako kako smo navikli, putem igle. Postoji šansa i da će se ona uzimati inhalacijom!

Naime, britanski naučnici istražuju delotvornost vakcina protiv novoj soja korona virusa koje bi se uzimale preko usta odnosno inhalacijom.

Istraživanje se sprovodi na 30 volontera, a dr Kris Čiju sa Odeljenja za infektivne bolesti Kraljevskog koledža, koji predvodi istraživanje, napomenuo je da postoje dokazi da su vakcine protiv gripa u obliku nazalnog spreja delotvorne u zaštiti od infekcija i prevencije širenja bolesti.

- Te površine su specijalizovane da proizvedu drugačije imunološke odgovore, pa je ključno da istražimo da li direktnim ciljanjem ćelija možemo da proizvedemo još bolji efekat", objasnio je Čiju, a preneo je "Bi-bi-si".

O ovoj temi razgovarali smo i sa prim. dr sci. med. Tatjanom Radosavljević, pulmolog.

- Postoje ispitivanja koja idu ka tome da se ona daje inhalacionim putem. Videćemo šta će se desiti, još smo daleko od svega toga.

- Ne daju se sve vakcine "bockanjem". Mi pijemo vakcinu kad smo deca protiv dečije paralize, ona se daje na kašičicu. Ovo je s druge strane inhalacioni način davanja vakcine u vidu spreja. Mislim da je na Oksfordu ispitivana efikasnost te vakcine koja bi se inhalirala putem spreja. Veliko je pitanje da li će se ona pokazati kao bezbedna.

- Ona ide lokalno i izbegavaju se sistemski efekti. Da li će ona biti bezbedna i prava to ne znamo. Zato su oni i počeli ozbiljno da je ispituju. Postoje vakcine koje se skoro uvek daju tako što ih popijete, i to je konretno na primer ta vakcina protiv dečije paralize. Postoje neke vakcine za neke ređe bolesti koje se daju preko spreja, a da li će ovo uspeti ili neće, to će vreme pokazati - rekla je ona za Espreso.

Šta vi mislite o ovome?

Da li biste na ovaj način primili vakcinu?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.