DOBRO POGLEDAJTE OVU TABELU! Na listi simptoma su kašalj, zamor i groznica - NE MORA SVE DA ZNAČI DA IMATE KORONU!
Tatjana Radosavljević, pulmolog, Foto: Emilija Jovanović

STAV LEKARA

DOBRO POGLEDAJTE OVU TABELU! Na listi simptoma su kašalj, zamor i groznica - NE MORA SVE DA ZNAČI DA IMATE KORONU!

Grip kao grip se ne može dokazivati onako kako može korona

Objavljeno:
Suzana Trajković

Grip i Kovid-19 uzrokuju različiti virusi!

Ipak, to ne znači da oni ne mogu imati slične simptome!

Većina ljudi koja se oseća bolesno od korona virusa imaće barem jedan od ključnih simptoma:

- visoku temperaturu - novi, kontinuirani kašalj - gubitak ili promena osećaja mirisa ili ukusa.

Ipak, da ne biste pobrkali koronu i virus gripa, ukoliko osetite neki simptom, važno je da pogledate tabelicu koju vam donosimo.

Ona pokazuje koji simptomi su veoma uobičajeni, retko uobičajeni, ili se povremeno pojavljuju kako kod virusa korona, tako i kod obične prehlade ili gripa.

foto: Ilustracija/ Emilija Jovanovic

Između ostalog, bliža pojašnjenja o razlikovanju korone od virusa gripa, ili pak obične prehlade dala nam je pulmološkinja Tatjana Radosavljević.

- Zapravo ih je mnogo teško razlikovati. Gubitak čula mirisa i ukusa, odnosno čula mirisa kod korone ne ide sa upalom nosne sluznice. Potpuno je miran nos. S druge strane, kod gripa može da dođe do gubitka čula mirisa, ali nos je pun, kijate stalno i imate sluz. Dakle, skroz su drugačiji mehanizmi.

- Evidentno je da postoji razlika, ali ne postoji određeno nešto što može da kaže "e ovo je grip, a ovo je korona". U svakom slučaju ono što može da razlikuje jesu tačni testovi na koronu koji će ili isključiti ili dokazati da je korona. Grip kao grip se ne može tako dokazivati.

Ona je takođe objasnila da sama vakcinacija protiv gripa može da, čak i u slučaju zaražavanja, ublaži simptome čak i ako ga dobijete.

- Zdravstveni krugovi inače predviđaju koji će sojevi virusa biti aktivni u određenoj godini. To se već zna, kao i to koja je vakcina predviđena. Mi nikad ne znamo pouzdano da će baš taj soj biti aktivan, jer sam virus može da mutira. Ipak, kad primite vakcinu protiv gripa, ublaženi su simptomi gripa čak i da ga dobijete. Za prošlu godinu oni najteži gripovi, koji su se pojavljivali u decembru, januaru i prvoj polovini februara i koji su bukvalno desetkovali odeljenja su H1N1 soj, a ovi drugi koji su išli sa kašljem, temperaturom i lomnošću oni su bili H3N4, tako da su dva soja virusa bila u Srbiji. To je bilo u prošloj godini pre korone - objasnila nam je ona.

Dakle, nije svaki simptom, ma koliko se mi plašii, nužno pokazatelj da bolujete od korona virusa.

U svakom slučaju, i uprkos sličnim informacijama koje vam se pružaju, važno je da se kada osetite bilo koji od ovih simptoma javite svom lekaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.