DAVALI SU NAM NETAČNE PODATKE: Dr Kon odgovornost prebacuje na NJIH
dr Predrag Kon, Foto: Printskrin

kon o statističkim podacima

DAVALI SU NAM NETAČNE PODATKE: Dr Kon odgovornost prebacuje na NJIH

Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti.

Objavljeno: 14:30h

Epidemiolog Predrag Kon istakao da je Krizni štab saopštavao sve podatke koje je imao, da nije ništa sakriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke.

"Ja o tome pričam od sredine septembra. To nije od juče. Na četiri televizije sam pričao o tome, saopštavao višak smrtnosti i sve ono što sam juče rekao, sam već govorio", naveo je Kon u emisiji Studio N1 Live i ponovio da to nije nikakva nova vest.

Prema njegovim rečima, sve ono što je Krizni štab imao, javno je i saopštavao, iz dana u dan.

Sve je stizalo od informatičkog sistema

"Ono što smo dobijali, dobijali smo od informatičkog sistema. Kada neko govori i kaže: 'To nije istina', ja moram da mu kažem da nije istina to što on govori. Informatički sistem koji je sve te stvari povezivao nije nikada postojao u zemlji.

Mi smo radili na osnovu prijava zaraznih bolesti, prijava smrti od zaraznih bolesti, a posle toga, dva meseca kasnije, stizale su potvrde od smrti koje su deo jednog obrasca, 'DEM 2', koji je vezan i za matičara, i za mogućnost sahranjivanja. Prema tome to su najpouzdaniji podaci", ističe Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.