KOMUNALCIMA 100 ODSTO ZARADE AKO SE ZARAZE! Korak smo bliži STVARANJU BOLJIH USLOVA ZA RADNIKE
Komunalci/ilustracija, Foto: Tviter / Aleksandar Jovičić

zarade komunalcima

KOMUNALCIMA 100 ODSTO ZARADE AKO SE ZARAZE! Korak smo bliži STVARANJU BOLJIH USLOVA ZA RADNIKE

Mihajlovićeva je podsetila da je 2015. godine potpisan poseban kolektivni ugovor za preduzeća u komunalnoj delatnosti.

Objavljeno:

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je država uz sve radnike u komunalnim delatnostima, kojih ima više od 60.000.

Kako kaže, država je svesna značaja njihovog rada, a posebno joj je drago što je danas potpisan Aneks IV posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti.

Kako je navela ministarka, "time smo još jedan korak bliži stvaranju boljih uslova za radnike u komunalnim delatnostima, koji 24 sata brinu o nama".

Mihajlovićeva je podsetila da je 2015. godine potpisan poseban kolektivni ugovor za preduzeća u komunalnoj delatnosti, čime je nakon više od 20 godina ova oblast uređena. navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Radnici u komunalnoj delatnosti su podjednako važni kao i zdravstveni radnici i važno je da smo ovim aneksom obezbedili da mogu da primaju 100 odsto zarade ukoliko se razbole od koronavirusa. Nadam se i da ćemo što pre doći u situaciju da aneks ne primenjujemo, da svi ostanemo živi i zdravi i da se epidemija što pre završi", rekla je ona.

Pored potpredsednice Vlade, aneks ugovora potpisali su i Aleksandar Radojević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, i Milan Simić, predsednik granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti Nezavisnost.

Alekandar Radojević rekao je da su kao sindikat na terenu prepoznali da mnoga preduzeća nisu reagovala na pravi način u toku epidemije, te da su na ovaj način zaštitili komunalnu delatnost i radnike.

"Ovim aneksom kolektivnog ugovora pomogli smo da radnici koji su u izolaciji ili su zaraženi koronavirusom mogu da se leče kod kuće, uz 100 odsto primanja. Hvala resornom ministarstvu na razumevanju i brzoj reakciji", izjavio je Radojević.

Milan Simić je zahvalio potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dobroj saradnji, što pokazuje i ovaj aneks.

"Analizom koju smo sproveli utvrdili smo da pojedini poslodavci ne poštuju odluke Vlade u vreme epidemije. Ovim doprinosimo da zaposleni nemaju probleme i da ako su u izolaciji ili su zaraženi, da se to ispoštuje. Važno je da uz zaposlene u zdravstvu poštujemo i zaposlene u komunalnim delatnostima, koji su svaki dan na ulicama i rade", rekao je Simić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.