ČUVENI SRPSKI EPIDEMIOLOG OBJASNIO SVE O VAKCINI PROTIV GRIPA: Ove stvari SVI moraju da znaju!
Predrag Delić, Foto: Printcsreen

STAV LEKARA

ČUVENI SRPSKI EPIDEMIOLOG OBJASNIO SVE O VAKCINI PROTIV GRIPA: Ove stvari SVI moraju da znaju!

Nošenjem maski sprečavamo transmisiju respiratornih infekcija, pa i gripa - istakao je Delić

Objavljeno:
Suzana Trajković

Sezonski grip nam kuca na vrata!

Spremno ga dočekujemo, pa će tako vakcinacija protiv sezonskog gripa početi 1. oktobra. Obezbeđeno je više od pola miliona doza, a vakcine će za sve građane biti besplatne!

Struka je mišljenja da je imunizacija protiv gripa vrlo važna, posebno zato što se često pominje "sudar gripa i korone", a obzirom da vakcinu protiv korone nemamo, stvaranju imuniteta građana može da pomogne vakcina protiv gripa, kao i nošenje zaštitnih maski.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić objasnio nam je zašto je važno da se veliki broj ljudi odazove vakcinaciji, i koje su to grupe koje bi naročito morale da se vakcinišu.

- Imunizacija sezonskom vakcinom protiv gripa je počela. Vakcine su dostavljene vakcinalnim punktovima. Postoje kategorije stanovništva za koje se preporučuje vakcinacija i to su stariji od 65 godina, hronični kardiovaskularni I bolesnici sa hroničnom plućnom simptomatologijom, kao i osobe smeštene u kolektivnim centrima, zdravstveni radnici, šalterski radnici, policija...

Epidemiolog nam je objasnio kako vakcina deluje na naš organizam, i kako nas tačno čuva od gripa.

- Vakcina deluje tako što nakon aplikacije u roku od dve nedelje organizam stvara antitela na virus gripa. Vakcina ne daje 100% zaštitu, i stepen zaštite opada sa godinama starosti. Ono što je sigurno jeste da ukoliko dođe do kontakta sa virusom pre perioda sticanja imuniteta od trena vakcinisanja eventualna klinička slika je blaža kod tih osoba.

Postavlja se takođe pitanje da li možemo da oslabimo virus gripa i nošenjem maski, jer se tako borimo i protiv korone? Pitali smo Delića koliko je manja šansa za infekcijom, i ako do zaraze dođe koliko će ona biti slabija.

- Nošenjem maski sprečavamo transmisiju respiratornih infekcija, pa i gripa. Za zdravstvene radnike postoji preporuka da se vakcinišu. Naravno da se nošenjem maski smanjuje mogućnost prenosa respiratornih infekcija. Kakva će biti sinergija gripa i korone niko pouzdano ne može da zna.

Inače, prema preporukama ministarstva, vakcinacija je obavezna za lekare. Ipak, iako je to često preporuka, ne čine to svi zdravstveni radnici. Činjenica je da svakako korona može da izazove ozbiljne posledice u sudaru sa gripom, kod jednog pacijenta koji potpada u rizičnu grupu, kog između ostalog može da zarazi i zdravstveni radnik koji se nije adekvatno šitito. Za određene kategorije lekara to bi trebalo da bude strogo obavezno.

- Prema najnovijem stručno metodološkom uputstvu zdravstveni radnici treba da se vakcinišu i to oni koji rade sa osobama starijim od 65 godina, koji rade sa hroničnim bolesnicima kardiovaskularne i plućne simptomatologije. U osnovi velika većina zdravstvenih radnika bi trebalo da se vakciniše - zaključio je Delić.

Podsećanja radi, ranije je saopšteno da je od posebne važnosti da se vakcinišu hronično obolele osobe kao i osobe sa udruženim bolestima, poručilo je Ministarstvo.

Iz ministarstva su takođe naveli da se imunizacija preporučuje starijim osobama, a biće dostupna i svim drugim građanima koji žele da se i na ovaj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbeđene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu.

Da li ćete se vi vakcinisati?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.