KAKO REM DOPUŠTA NELEGALNO EMITOVANJE ŠOLAKOVOJ TELEVIZIJI? Ova TV krši propise a ima povlašćen položaj!
REM, Foto: Printscreen

emitovanje n1

KAKO REM DOPUŠTA NELEGALNO EMITOVANJE ŠOLAKOVOJ TELEVIZIJI? Ova TV krši propise a ima povlašćen položaj!

Kako je moguće da se REM odriče svojih nadležnosti za televizije Junajted grupe

Objavljeno:

Regulatorno telo za elektronske medije Srbije (REM) već godinama dopušta televiziji N1, mediju u vlasništvu Junajted grupe Dragana Šolaka, da brutalno krši najvažnije pravne propise iz medijske sfere i tako joj obezbeđuje izrazito povlašćen položaj u odnosu na druge učesnike na srpskom tržištu

Regulatorno telo za elektronske medije Srbije (REM) već godinama dopušta televiziji N1, mediju u vlasništvu Junajted grupe Dragana Šolaka, da brutalno krši najvažnije pravne propise iz medijske sfere i tako joj obezbeđuje izrazito povlašćen položaj u odnosu na druge učesnike na srpskom tržištu.

Stavovi REM koje je Kurir dobio od ove institucije u vezi sa zakonitošću organizacije i emitovanja programa televizije N1 u potpunosti su neosnovani i nezakoniti. Nakon nekoliko prepiski s REM može se pouzdano zaključiti da je ovo regulatorno telo ne samo nedopustivo pasivno u slučaju medija Junajted grupe već im dozvoljava protivzakonit rad.

Takvo držanje REM proizvodi i štetne posledice po javna sredstva, jer ne naplaćuje naknade za rad pomenute televizije u Srbiji i uskraćuje državi pravo na naplatu poreza.

Bez nadzora

Na osnovu čega REM prihvata status N1 kao prekogranične televizije, zašto REM ignoriše činjenicu da se program ove televizije pravi u Srbiji i da ne postoji nikakvo reemitovanje programa iz inostranstva već samo emitovanje programa nastalog u Srbiji, kao i kako je moguće da se REM odriče svojih nadležnosti za televizije Junajted grupe, a naprasno ih stavlja pod nadzor u vreme jedne izborne kampanje.

To su sve pitanja koja smo postavili REM i na njih dobili neutemeljena objašnjenja, čak i potvrdu nezakonitog rada N1 i, što možda najviše zabrinjava, ubeđenost regulatora da svojim nečinjenjem brani javni interes i javnu imovinu.

Zbog toga Kurir zahteva od REM da odmah sprovede nadzor nad radom televizije N1 i naloži joj da se registruje kao domaća televizija u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima. U narednim pasusima objasnićemo i široj javnosti zašto se s ovakvim zahtevom obraćamo REM.

Lažno reemitovanje

Početna tvrdnja REM da se medijska usluga N1 u Srbiji reemituje je netačna. Jer, da bi neki sadržaj bio reemitovan,televizijski program prvo mora biti emitovan, a u slučaju prekogranične televizije, za kakvu se izdaje N1, sadržaj mora biti emitovan izvan granica Srbije. Pravni tim Kurira je detaljnom analizom nedvosmisleno utvrdio da to ovde nije slučaj. Pravni je nonsens stav REM da regulator ne raspolaže informacijom da li se navedeni programi emituju u drugim zemljama, s obzirom na to da ta okolnost nije od uticaja na primenu pravila o slobodi prijema i reemitovanja i načela države porekla.

Treba najpre naglasiti da su kriterijumi za status prekogranične televizije sasvim jasni i da po njima pružalac usluge: 1. mora da je registrovan u inostranstvu; 2. mora da program proizvodi u inostranstvu i da ga emituje iz inostranstva direktno na teritoriju Srbije (sloboda prijema) ili da program koji je već emitovao u inostranstvu reemituje na teritoriji Srbije (sloboda reemitovanja); 3. nije pod jurisdikcijom Republike Srbije.

Dakle, regulator mora uvek da ima informaciju da li je program koji se u Srbiji reemituje prethodno bio emitovan u inostranstvu da bi utvrdio da li je ispunjen uslov iz člana 74 Zakona o elektronskim medijima, a to je pružanje medijske usluge bez pribavljanja odobrenja, odnosno dozvole). Ovaj član zakona je primenjiv jedino ako je reč o reemitovanom TV programu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.