DOKTORKA PLAVŠIĆ IZNELA JE INFORMACIJU O KORONI KOJA JE ŠOKIRALA SRBIJU! Ovo svi odmah morate čuti!
Zorica Plavšić, Foto: YOUTUBE/ŽIVOT I ZDRAVLJE

SVE JE LEPO OBJASNILA

DOKTORKA PLAVŠIĆ IZNELA JE INFORMACIJU O KORONI KOJA JE ŠOKIRALA SRBIJU! Ovo svi odmah morate čuti!

Dr Plavšić je jasna kada je u pitan je dijagnostika drugih bolesti u doba korone, ali i kada je upitanju prevencija oboljenja

Objavljeno:

Sezona je povećanog prisustva polena ambrozije u vazduhu, te je veliki i broj pacijenata koji se javljaju lekaru zbog problema sa alergijama. U doba korone vrlo je važno razlikovati simptome alergije od simptoma opasnog virusa. Dr Zorica Plavšić, poznati srpski alergolog i pulmolog objašnjava za Objektiv.rs da sposobnost razvrstavanja simtoma jedino smemo poveriti lekaru.

Dr Plavšić je jasna kada je u pitan je dijagnostika drugih bolesti u doba korone, ali i kada je upitanju prevencija oboljenja.

“Alergiju izaziva polen ambrozije i postoje odrovarajuće preventivne mere. Korona virus je infektivni agens koji izaziva određene simptome bolesti i poremećaje u funkciji određenih organa i tu se primenjuju druge mere zaštite. Ima nekih manjih preklapanja,” kaže dr Zorica Plavšić i dodaje da je nabolja preventiva i lek protiv alergije je pobeći od onoga na šta je osoba alergična, ali to nije uvek moguće.

Ono što preventivno može da se uradi sada u toku sezone cvetanja je:

* Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana, pa prilagođavati vreme provedeno napolju tome.

* Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savetuje provetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

* Izbegavati šetnje i boravak u prirodi gde ima puno alergena. Treba pratiti izveštaje Instituta za zaštitu životne sredine koji svakodnevno daje izveštaj o koncenraciji i vrsti polena u vazduhu kao i prognoze o kretanju koncentracije polena za period od nekoliko dana unapred.

* Stan, naročito prostoriju u kojoj se spava provetravati samo noću u periodu od 23 do 5 sati ujutro.

* Po povratku kući iščetkati kosu pre ulaska u stan, takođe istresti jaknu, košulju ili bluzu pre ulaska u stan kako bi odstranili polen koji se zadržao u kosi ili na odeći.

* Sterilnom morskom vodom isprati sluzokožu nosa i grla.

* Ne sušite veš napolju.

* Još u proleće iščupati biljku sa korenom i spaliti je.

Što se tiče preventivnih mera u cilju zaštite od korona virusa, one su jasno iznete od strane Vlade Republike Srbije a na osnovu predloga stručnjaka iz ove oblasti.

- Održavanje higijene

- Nošenje maski i rukavica

- Držanje distance

“Kao lekar praktičar dodala bih i prihvatanje zdravih stilova života: pravilna ishrana, dovoljan unos vode, fizička aktivnost, boravak u prirodi, svakodnevno održavanje kontakta sa članovima porodice (na distanci ili preko telefona), umerenost u svemu i poverenje. Sve ovo što sam nabrojala utiče na pojačavanje imuniteta. Poboljšanje odbrane unutar našeg organizma učiniće da efekat lekova bude bolji”, jasna je dr Plavšić.

Kako imunizacija (pripremanje organizma pre sezone cvetanja ) utiče na pojavu i intenzitet simptoma u toku cvetanja ambrozije i kada se vide pravi efekti?

“Primena alergijskih vakcina ili imunoterapija je jedini oblik terapije koji morfološki menja postojeću predispoziciju ka alergijskom reagovanju kod određene osobe. Davanjem malih doza alergena (baš onoga na koji je osoba alergična) postepeno se postiže tolerancija organizma na taj alergen i smanjuju simptomi alergije kod pacijenta”, objašnjeva dr Zorica Plavšić.

Kako se vakcina koristi?

“Ranije su se u cilju postizanja tolerancije (podnošenja) alergena davle potkožne injekcije rastućih koncentracija alergena i to je bila injekciona imunoterapija. Danas se male doze alergena daju u vidu kapljica pod jezik i to se zove sublingvalna (podjezična) imunoterapija (SLIT). Korišćenje rastvora polena na koji je osoba alergična u rastućim dozama dovodi do promene u reagovanju organizma na dati polen. Institut za imunologiju i virusologiju – Torlak u Beogradu, proizvodi ove vakcine”, kaže dr Plavšić.

Kada počinje da se prima? Kome se preporučuje?

“Primena se započinje uvek u kasnu jesen, kraj oktobra početak novembra, kada prestane vegetacija. Postoje dva pristupa primene alergijskih vakcina na polene. Neki autori preporučuju da se vakcina daje do februara kod alergije na polen drveća, do kraja aprila kod alergije na polen trava i do kraja juna kod alergije na polen korova. Tada se prestaje sa vakcinama do kasne jeseni”, govori dr Zorica Plavšić i dodaje da druga grupa autora daje vakcinu i u toku sezone polena ali manji broj kapi, kao dozu održavanja.

“Vakcina se prema preporukama američke i evropske Akademije za alergologiju i imunologiju primenjuje 5 godina za redom. Vakcina se preporučuje svima koji imaju simptome i potvrđenu alergiju na polene. Može da se primeni kod dece nakon navršene 5. godine pa sve do poznih godina. Moguće je da kod starijih osoba pozitivni efekat bude slabiji. Ne preporučuje se započinjanje SLIT kod trudnica, ali ako je osoba započela SLIT i primala je godinu ili više dana a došlo je do začeća imunoterapiju ne treba prekidati, nastaviti ali sa pojačanom kontrolom i uz saglasnost trudnice. SLIT u toku trudnoće može delovati preventivno na pojavu alergije kod deteta”, kaže dr Plavšić.

Da li uz vakcinu posle izvesnog vremena alergija nestaje?

“Pozitivan efekat primene SLIT ( vakcina ) kod velikog broja pacijenata vidi se već u toku prve sezone polna nakon započinjanja imunoterapije. Simtomi su slabije izraženi ili se tegobe javljaju samo u danima kada je koncentracija polena u vazduhu izrazito visoka. Tada savetujemo da pacijent uzme medikamentoznu terapiju koja će ublažiti simptome. Nakon pet godina primene SLIT kod skoro svih pacijenata simptomi se u potpunosti povlače i alergija više nikada ne mora da se ispolji”, jasna je dr Plavšić.

Kako da razvrstamo simptome alergije od asimptomatske infekcije koronom?

“Takvu odluku može da donese samo lekar i niko ne treba nikako na svoju ruku postavljati dijagnozu i lečiti se prema sopstvenoj inicijativi.”

Postoje li kontraindikacije za primenu lekova za infekciju korona virusom ukoliko je osoba alergična na polen ambrozije? Da li ti lekovi mogu da pogoršaju simptome alergije na polen ambrozije?

“Primena lekova za lečenje infekcije izazvane korona virusom je kontaindikovana samo ako je osoba alergična na neki od tih lekova. Ukoliko osoba nije alergična na lekove primena lekova neće pogoršati simptome alergije na polen ambrozije”, zaključuje pulmolog i alergolog dr Zorica Plavšić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.