ZA UNINE PRVE REČI I PRVI KORAK: Pomozimo joj da se izleči, Srbijo, ustani
Una, Foto: Budi human

MIKROCEFALIJA

ZA UNINE PRVE REČI I PRVI KORAK: Pomozimo joj da se izleči, Srbijo, ustani

Za Unine prve reči! Budimo humani! Pomozimo Uni!

Objavljeno: 28.09.2020. 19:28h
  • 4

Una je dete iz druge uredne i kontrolisane trudnoće. Bila je jako sitna na rođenu, pa je neko vreme provela i u inkubatoru. Tada ništa nije ni slutilo da će imati velikih poteškoća u razvoju.

Na prvoj kontroli u Domu zdravlja pedijatar je posumnjao na kraniostenozu i dao hitan uput neurohirurgu. Od tog dana, Una je redovno posećivala sve dečije klinike u Beogradu. Krenula su razna ispitivanja, snimanja, i nakon druge magnetne rezonance je potvrđena dijagnoza - malformacija na malom mozgu Dandy Woker koji je prouzrokovao mikrocefaliju.

Krenule su fizikane i radne terapije, a kasnije su se uključili logoped i defektolog. Tonus mišića joj je jako slab. Una još uvek ne sedi samostalno, ne puzi i ne govori. Još uvek jede pasiranu hranu, a pritom je alergična na mlečni protein, pa je samim tim i ograničena ishranom.

foto: Budi human

Ustanovljeno je da joj je i vid slabiji pa je rađen VEP tri puta do sada. Uni je neophodan svakodnevni rad sa fizioterapeutom i logopedom. Takođe su joj neophodna sredstva za fizikalne terapije, za ortopedska pomagala, za hipo i hidroterapije, za rehabilitacije u banjskim uslovima, za medikamente i suplemente, za lečenje matičnim ćelijama i fizikalne terapije u inostranstvu, kao i za putne troškove i smeštaj.

Una ima starijeg brata kog obožava i koji podjednako učestvuje, zajedno sa roditeljima, u svakodnevnim kućnim tretmanima i stimulacijama kako bi njegova seka što pre prohodala i propričala.

Za Unine prve reči! Budimo humani! Pomozimo Uni!

Bonus video:

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media