IVA JE ROĐEN U MAHALI, NIKADA JOJ NE DA DA UTIHNE! Svira saksofon i STUDIRA, mnogo znači to što RADI ZA SVOJ NAROD
Iva Barčić, Foto: Emilija Jovanović

Muzika je njegova pričA

IVA JE ROĐEN U MAHALI, NIKADA JOJ NE DA DA UTIHNE! Svira saksofon i STUDIRA, mnogo znači to što RADI ZA SVOJ NAROD

Mladi maestro saksofona Iva Barčić studira na Fakultetu Umetnosti u Nišu

Objavljeno: 11:13h
Suzana Trajković

Kad mahala zaćuti, začuje se muzika.

U jednoj od niških romskih naselja tako je već dugo unazad.

Na obodu grada Niša, svega nekoliko ulica od autobuske stanice, živela je muzička dinastija Barčić.

Talenat se, kako to obično biva u zajednicama poput ove, prenosio sa kolena na koleno.

Poslednja nada upravo cele jedne dinastije danas je Iva Barčić (23). U njegovim rukama je sve. Muzika je njegova priča, a on je osim što stvara muziku, odlučio da sve što čuje i sazna - baci na papir, onako kako njegovi preci do sada nisu mogli.

Iako postoje vekovima, zapisa romske muzike postoji malo. Mnogi vrhunski muzičari nisu umeli svoj talenat prenesu na papir, pa su se note prenosile sa kolena na koleno.

Iva je na to odlučio da stavi tačku.

foto: Emilija Jovanović

Mladi umetnik iz Niša jedan je od onih koji iskreno žele da sačuvaju gotovo izgubljeno blago prošlosti.

- Moram da priznam, bio sam prilično ljubomoran na Srbe. Oni su imali zapisanu izvornu melodiju, običaje i kulutru, a Romi ništa od toga.

Nepismenost je bio nedaće čitavog jednog naroda. Dok nije došao jedan Barčić.

Uspeo je da prikupi određeni broj izvornih melodija sa juga Srbije i iz Niša. Zapisao ih je i uokvirio u jednoj knjižici.

Kulturu Roma otrgao je iz ruku zaborava.

„Romske izvorne i stare pesme iz Niša i Srbije“ naziv je pesmarice koju je priredio Iva Barčić iz Niša. Zbirka sadrži tekstove 22 pesme. Pisane su na romskom jeziku i prevedene na srpski i engleski jezik. Svaki tekst prati notni zapis sa osnovnom melodijom.

Romi su zato vrlo ponosni na njega, ali i on sam na sebe, jer je uspeo da sačuva barem delić njihove kulture.

Ovaj momak, iako je mlad muzičar, ima veliko iskustvo. Odrastajući u velikoj porodici muzičara, koja je i čuvala i stvarala muziku, krenuo je sasvim logičnim stopama. Svi preci bili su mu u muzici.

- Prosto je bilo prirodno da ja nastavim tim putem - kaže ovaj mladić uz osmeh.

Dobio je Ivo veliki zadatak. Da ne obruka svoje pretke, njihove uspehe u muzici. Morao je da nastavi da piše istoriju u romskoj muzici, i to već sasvim dobro radi.

foto: Emilija Jovanović

Pre velikog bremena koje je sa zadovoljstvom prihvatio zarad dobrobiti svog naroda, važno je znati da je Ivo bio tek dečačić kada je uplovio u svet muzike.

- Prvu nagradu dobio sam kada sam imao samo sedam godina, na romskom dečijem festivalu. Kao pevač, tu sam osvojio prvo mesto.

Jedno je onda vodilo drugom.

Upisao je nižu muzičku školu, u kojoj je počeo da svira klarinet.

- Sada sam na fakultetu Umetnosti, odsek klarinet. Sviram klavir i saksofon. Učestvujem na brojnim festivalima.

Stejdž "EXIT-a" i "Nišvila već je osetio pod svojim nogama". Nastupao je sa grupom "Grab", i oprobao se u stvaranju spoja nespojivog. Napravljena je mešavina romske tradicionalne muzike sa hip hopom i repom, i ne samo da je napravljena, već je Ivo bio začetnik jednog ovakvog projekta.

Ivo Barčić stipendirani je Nišlija. Prijavio se kada se upisivao na fakultet, i zajednica i grad su ga prepoznali i pomogli mu.

- Stipendija podrazumeva mnogo toga. Pre svega, imamo podšku od grada. Naravno, svaka materijalna pomoć je dobrodošla, ne samo Romima, već svima. Dobili smo stipendije. Sada, zahvaljujući tim nekim pomoćima koje imam, upisujem četvrtu godinu studija u Nišu. Neko vreme sam morao da pauziram, ali se nadam da ću sledeće godine diplomirati.

Mladi umetnik tu ne namerava da stane.

- Planiram master studije. Što se samog grada Niša tiče, moram kao stipendirani student reći da se vidi mnogo boljitka, posebno u obrazovanju Roma.

Mišljenja je da ipak društvo još mnogo mora da radi na zapošljavanju Roma. Jedan je od onih koji završava studije, i razmišlja - šta će sutra.

- Akcioni planovi trebalo bi da planiraju i šta posle sa svima nama, obrazovanim Romima, kao i naravno sa svima drugima. Nadamo se da će se u budućnosti i ta bojazan rešiti, i da ćemo svi koji želimo da radi i iskoristimo svoja znanja i umeća, u tome i uspeti - zaključio je Ivo.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Niša."

(Espreso.co.rs)

Pogledajte na našem youtube kanalu


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.