SITUACIJA JE NESIGURNA, MORAĆEMO DA BUDEMO RIGOROZINIJI: Dr Tiodorović objasnio koje TRI MERE treba poštovati
Situacija je nesigurna, Foto: Youtube printscreen/IZMEĐU REDOVA

NIKAD SE NE ZNA

SITUACIJA JE NESIGURNA, MORAĆEMO DA BUDEMO RIGOROZINIJI: Dr Tiodorović objasnio koje TRI MERE treba poštovati

Sa kulturnim i muzičkim manifestacijama, sportskim aktivnostima, to će biti neka vrsta nagrade, jer uspeh koji imamo po stopi na 100.000 stanovnika, a to je oko 7, jeste zasluga ogromnog dela stanovništa koje se ponašalo u skladu sa poštovanjem mera, kaže epidemiolog

Objavljeno:

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da imamo stabilnu situaciju, ukazujući da je i Slovenija podigla rampu za naše građane.

Prema njegovim rečima, situacija je nesigurna, jer je virus tu i to treba imati na umu.

"Imali smo puno primera kao u Češkoj, na Islandu, u Nemačkoj gde se situacija sa korona virusom pogoršala sa popuštanjem mera. Moramo na tuđem iskustvu da učimo. Moraju da se poštuju tri mere: maska u zatvorenom prostoru, odstojanje od najmanje dva metra na otvorenom i dezinfekcija ruku i predmeta", istakao je Tiodorović.

Sa kulturnim i muzičkim manifestacijama, sportskim aktivnostima, to će biti neka vrsta nagrade, jer uspeh koji imamo po stopi na 100.000 stanovnika, a to je oko 7, jeste zasluga ogromnog dela stanovništa koje se ponašalo u skladu sa poštovanjem mera, kaže epidemiolog.

U oktobru će biti miholjsko leto, ljudi će biti na otvorenom prostoru, što je sigurnije, ali krajem oktobra ćemo morati u zatvorene prostore. U zatvorenom prostoru moraju biti rigorozne mere ako želimo da sačuvamo dobro stanje koje imamo, upozorava Tiodorović.

Govoreći o sportskim aktivnostima na koje su građani čekali mesecima, i Beogradskom maratonu, Tiodorović kaže da će biti teško da se sačuva distanca i da se sačuva dobar rezultat.

"Od organizatora svake manifestacije će zavisti da li ćemo stvarno moći da nešto sprovedemo, da ne dođemo u situaciju povećanog rizika", kaže on.

Govoreći o gripu, Tiodorović kaže da s obzirom na podatake sa južne polulopte, gde grip nije bio sa težim kliničkim slikama, može se reći da neće biti velike pojave obolevanja od grupa kod nas, a vakcinacija počinje od 1. oktobra, tako da će se obezbediti sigurnost.

Septembar je završen, očekuje nas akademska godina. "Bilo bi dobro da akademska zajednica uradi ono što su uradili prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama, da bi studenti shvatili da su važni u širenju i opstajanju bolesti", ističe Tiodorović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se akademska zajednica ponaša odgovorno da bismo imali kontrolisanu situaciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.