KRIZNI ŠTAB JE UPRAVO IZDAO NAJOZBILJNIJE MOGUĆE UPOZORENJE: Ovo svi građani Srbije moraju da razumeju!
Epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, Foto: Printscreen, Profimedia

SAOPŠTENJE

KRIZNI ŠTAB JE UPRAVO IZDAO NAJOZBILJNIJE MOGUĆE UPOZORENJE: Ovo svi građani Srbije moraju da razumeju!

Sve ove brojke, kao što je poznato, mogu se preokrenuti u relativno kratkom periodu

Objavljeno:

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid 19 raspravljao je danas o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji.

Na sednici kriznog štaba usaglašen je jedinstven stav da je trenutna povvoljna epidemiološka situacija odraz isključivo visoke odgovornosti građane pokazane u prethodnom periodu. Srbija je, prema raspoloživim informacijama i takozvanoj stopi incidencije, nakon Grenlanda i Vatikana najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu nedelju. Stopa incidencije u Srbiji bila je 6,94 na 100.000 građana, dok je ta ista brojka u Nemačkoj bila 29, Italiji 34, Velikoj Britaniji 94, dok je u u Bosni i Hercegovini na stotinu hiljada stanovnika stopa incidencija bila 97. Nažalost, prema raspoloživim podacima najvišu stopu novozaraženih u prethodnoj nedelji imala je Crna Gora, gde je stopa incidencije na 100.000 građana bila čak 586.

Sve ove brojke, kao što je poznato, mogu se preokrenuti u relativno kratkom periodu i iz jedne od trenutno najpovoljnijih epidemioloških situacija, možemo preći u nepovoljnu ukoliko se budemo ponašali neodgovorno prema sebi i drugima i zato je važno da visok nivo discipline zadržimo što je moguće duže. Uskoro i fakulteti studentima otvaraju svoja vrata i Krizni štab čvrsto veruje da se , prema iskustvu sa osnovnim i srednjim školama, uz maksimalno poštovanje preventivnih mera nastava može odvijati nesmetano.

Kako je stigla jesen a sa njom i hladnije vreme, Krizni štab je odlučio da produži radno vreme kafićima i restoranima bez bašte do 23 časa. Ovakav potez se nikako ne može nazvati ublažavanjem mera, pošto sada nije trenutak za tako nešto, već više usklađivanjem sa vremenskim uslovima i godišnjim dobima.

Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo. Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih. Jedina sigurna i do danas dokazana zaštita od korona virusa je poštovanje preventivnih mera. Svako odstupanje ili nepoštovanje mera nas udaljava od cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom što ćemo uspeti jedino uz visok nivo discipline u odgovornosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.