DOJENJE U VREME PANDEMIJE: Drage mame, ovo MORATE da pročitate, MNOGO JE VAŽNO!
Procenat isključivo dojene dece u Srbiji je ispod svetskog proseka, Foto: Shutterstock

svetska nedelja podrške dojenju

DOJENJE U VREME PANDEMIJE: Drage mame, ovo MORATE da pročitate, MNOGO JE VAŽNO!

Do sada nije dokazano prisustvo virusa u majčinom mleku, niti prenos bolesti ovim putem.

Objavljeno:

Povodom svetske nedelje podrške dojenju, koja se obeležava od 28.09. do 4.10. 2020. Udruženje pedijatara Srbije podseća da je prirodna ishrana – dojenje, ne samo najbolja i besplatna već i ishrana koja je temelj budućeg dobrog zdravlja i osnova za prevenciju brojnih oboljenja i patoloških stanja u starijem uzrastu.

Malo je stvari danas oko kojih postoji takav konsenzus u medicinskoj struci, na opštedruštvenom nivou u našoj zemlji, ali i uopšte na globalnom svetskom nivou kao što je potreba za zdravim potomstvom – zdravom decom, navode pedijatri.

U kontekstu aktuelne epidemiološke situacije, Udruženje posebno ističe da prisustvo kovid-a 19 u majke nije razlog za nedojenje, prekid dojenja ili odvajanje majke od svoga deteta.

Do sada nije dokazano prisustvo virusa u majčinom mleku, niti prenos bolesti ovim putem. SZO, Unicef, CDC , ECDC ali i sve relevantne neonatološke i pedijatrijske asocijacije i udruženja savetuju dojenje, uz pridržavanje uobičajenih mera za sprečavanje širenja zaraze, kao metodu izbora ishrane novorođenčadi i odojčadi i tokom pandemije kovid 19.

Procenat isključivo dojene dece u Srbiji je ispod svetskog proseka i na kraju petog meseca života iznosi tek negde oko 15 odsto. Pedijatri Srbije se pridružuju apelu za podršku dojenju, sa željom da se nedavno započeti trend povećanja postotka dojene dece u Srbiji nastavi, sa porukom:

"Drage mame budite hrabre i verujte u sebe. Za uspešan podoj je potrebno samo da donesete odluku da dojite, sve ostalo je stvar prirode. Vaše mleko je jedan od najvažnijih prirodnih resursa. Nikada nije stalnog sastava. Menja se tokom podoja, prilagođava godišnjem dobu, polu i uzrastu deteta. Odluka da dojite pozitivno utiče na zdravlje vas i vašeg deteta, ekonomski pomažete porodicu i doprinosite zaštiti planete Zemlje", navodi se u saopštenju Udruženja pedijatara Srbije.

Bonus video:

(Espreso/RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.