Prve razglednice Srbije nastale su pre više od 120 godina: Ovako su izgledale i evo gde su se prodavale (FOTO)
Foto: MUP/Arhivska fotografija

prava umetnička dela

Prve razglednice Srbije nastale su pre više od 120 godina: Ovako su izgledale i evo gde su se prodavale (FOTO)

Prva razglednica u svetu štampana je 1871. godine, u Beču, u "koprodukciji" poručnika austrougarske vojske Petra Manojlovića, i našeg čuvenog književnika Jovana Jovanovića Zmaja
Objavljeno: 21:35h

Pre dolaska digitalnih tehnologija i pojave SMS poruka, kasnije i elektonske pošte, slanje pozdrava sa raznih putovanja slalo se poštom, putem razglednica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prva razglednica u svetu štampana je 1871. godine, u Beču, u "koprodukciji" poručnika austrougarske vojske Petra Manojlovića, i našeg čuvenog književnika Jovana Jovanovića Zmaja, a poslata je u Sombor.

Student iz Niša u Americi spasio dva deteta, a firma ga nagradila sa 25 dolara!? (FOTO)

foto: MUP/Arhivska fotografija

Tu prvu razglednicu otkupio je jedan kolekcionar iz Belgije i tako je u svom posedu imao jedan od najvrednijih filatelističkih komada.

Idejni tvorac prve razglednice u svetu bio je geodetski oficir austrougarske vojske, poručnik Petar Manojlović iz Sentemaša, poznati crtač, tehničar i kartograf. Kako je bio bliski prijatelj Jovana Jovanovića Zmaja, koji je u Beču štampao političko – satirični list "Zmaj", Manojlović je tokom jedne od svojih čestih poseta redakciji predložio čika Jovi da izradi specijalne ilustrovane dopisnice radi obavljanja kraće prepiske redakcije sa čitaocima.

foto: MUP/Arhivska fotografija

Prva koprodukcija razglednica u Srbiji počela je od 1895. godine i prodavane su u knjižari Velomira Valožića u Beogradu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.