EKSPLODIRALA CENA PAPRIKE: U Beogradu skuplja nego u Leskovcu, a domaćice za teglu ajvara traže i do 750 dinara
Paprika / Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

NEVEROVATNO

EKSPLODIRALA CENA PAPRIKE: U Beogradu skuplja nego u Leskovcu, a domaćice za teglu ajvara traže i do 750 dinara

Da je paprika poskupela, potvrđuje i prodavac Dobrivoje Ljubić, ali kaže da oni koji su navikli da spremaju, spremaju bez obzira na cenu. Kaže i da mu se stalne mušterije vraćaju svake godine

Objavljeno: 11:12h

Pijace u Beogradu ove godine pune su paprika, čija je cena skočila, što utiče i na cenu ajvara koji se sprema po narudžbini.

Cena paprika zavisi od kvaliteta i ove godine na pijacama veća je za 10 dinara u odnosu na prošlu, a kilogram košta od 70 do 150 dinara. Neki od prodavaca kažu da ove godine nema dovoljno paprike i da je zato skuplja, dok drugi pričaju da se sprema više nego ranije.

- Prodaja ide slično ili isto kao prethodnih godina, bar ja ne vidim promenu. Ko je naučio da sprema, on sprema. Sve je isto. Cena zavisi od kvaliteta. Lepa paprika je imala lepu cenu, lošija paprika lošiju - kaže za Kurir Snežana Marković, prodavačica s Bajlonijeve pijace.

Da je paprika poskupela, potvrđuje i prodavac Dobrivoje Ljubić, ali kaže da oni koji su navikli da spremaju, spremaju bez obzira na cenu. Kaže i da mu se stalne mušterije vraćaju svake godine.

- Paprika je malo poskupela jer je nema dovoljno - kaže Dobrivoje.

Domaćice koje spremaju ajvar za prodaju kažu da ove godine prave i više nego ranije uprkos poskupljenju. Ako se odlučite da ajvar napravite sami, cena po tegli bi bila oko 250 dinara, sa svim potrebnim sastojcima, ali ako naručite domaći ajvar, za kilogram bi trebalo da izdvojite čak oko 750 dinara.

Ankica Zdravković iz Beograda već godinama pravi domaći ajvar za prodaju i kaže da je dosad napravila više od 200 tegli.

- Paprika jeste poskupela, ali se ove godine sprema više nego prethodnih. Nije se ništa promenilo od lane. Tegla ajvara kod mene je skuplja za 100 dinara u odnosu lane, kad je bila 650 dinara, a ove godine ima više narudžbina - kaže Ankica za Kurir i dodaje da je nama zimnica neizostavna.

U prestonici paprike - Leskovcu cena je znatno niža nego u Beogradu, otkriva za Kurir penzionerka Smilja Stanišić, koja uveliko peče papriku:

- Ove godine paprika je na našoj pijaci od 80 do 100 dinara. Malo je jača cena nego prošle godine, ali je paprika mnogo kvalitetnija. Nije bila velika kiša, suvo vreme, pa su je proizvođači iz okolnih sela navodnjavali taman onoliko koliko treba, nije je uhvati nikakva bolest, ni pepelnica. Za ajvar je bitno da paprika bude mesnata, dobra. Od 10 kila paprike dobije se najmanje pet-šest tegli ajvara. Najvažnije je da se lepo ispeče, a potom dobro iscedi i uprži. Na tu meru ide pola kila zejtina i so po ukusu .

Ova domaćica ne samo što sprema ajvar za celu porodicu već na njemu i lepo zarađuje. U Beogradu ona i rođaci imaju redovne mušterije.

- Teglu ajvara prodajemo za 700 dinara i ne možemo da ga napravimo koliko nam traže. Naravno, svaka tegla i poklopac moraju da budu novi kako bi ajvar bio lepo i prirodno pasterizovan. I najmanje oštećenje na njima može da pokvari ajvar - kaže Smilja i dodaje da nova tegla s poklopcem košta 26 dinara.

Prodavnice - od 210 do 850 dinara

Po narudžbini - od 600 do 750 dinara

Sami da pravite - 250 dinara

Cena paprika po kilogramu:

Paprika babura - 70 do 140 dinara

Paprika šilja - 70 do 140 dinara

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.