Sve poslove koje imate, slobodno započnite danas! Evo i zašto!
Foto: crkvenikalendar.com

danas slavimo velikog iscelitelja

Sve poslove koje imate, slobodno započnite danas! Evo i zašto!

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog Pantelejmona.
Objavljeno:

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog Pantelejmona. On je bio rodom iz Nikomidije. Kao mladić izučio je lekarske nauke, a bio je posvećen veri i Hristu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima. Izlečio je slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru, a ljubomorni lekari koji su godinama bezuspešno pokušavali da ga izleče, optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo.

Srbijo, bravo! MUP pomaže poplavljenoj braći!

Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izlečio.

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio. Nije uspeo da mu poseče glavu dok se svetac nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

foto: crkvenikalendar.com

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.