TAMARINA OBA DETETA BOLUJU OD STRABIZMA: Aleksa je operisan, ali to nije kraj bitke! AKCIJA TRAJE DO SREDE
Veljko i Aeksa Novaković, Foto: printscreen

potreban novac

TAMARINA OBA DETETA BOLUJU OD STRABIZMA: Aleksa je operisan, ali to nije kraj bitke! AKCIJA TRAJE DO SREDE

Aleksa je imao 17 meseci nakon godinu dana kada je Veljku dijagnostigikovan strabizam. Par meseci kasnije, majka je primetila skretanje oka i kod Alekse..

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Tamara Novaković iz Bora, majka Veljka i Alekse Novakovića danas je podelila dobre vesti. Naime, njen sin Aleksa koji je prevremeno rođen i boluje od strabizma uspešno je operisan nakon što je doktorka iz Rusije doputovala u Novi Sad zbog koronavirusa kako bi operisala njenog sina.

- Aleksa je dete rođeno u terminu, i nikad nije bolovao od nekih teških oboljenja kao manji. Veljko je prevremeno rođena beba i po rođenju je imao problema sa disanjem pa je hitno iz Bora prevezen na Neonatologiju u Beogradu gde se borio život, dve nedelje je bio na respiratoru, a onda je konačno počeo samostalno da diše, priča Tamara za Espreso.co.rs.

foto: Privatna arhiva

Naime, zbog prevremenog rođenja, njega su na Neonatologiji pratili do prve godine života, gde se na poslednjem pregledu ustanovilo da je oboleo od strabizma.

- Nismo više imali prava da dete prate oframolozi sa Neonatologije u Beogradu jer je to politika njihove institucije da njihove male pacijente prate samo do navršenih godinu dana zivota. Pored strabizma koji se kasnije ispoljio, Veljko je imao pored problema sa disanjem na rođenju i cistu na mozgu, koja se kasnije izgubila i otvor na srcu, koji je takođe sam nestao. To je zapravo neko klapno koje se samo treba zatvoriti pri prvom udisaju bebe kada se rodi, što se kod njega nije desilo, ali je Bogu hvala izbegao operaciju srca jer se samo od sebe i srce oporavilo, dodaje majka.

Kada se Veljko rodio, Aleksa je imao 17 meseci nakon godinu dana kada je i Veljku dijagnostigikovan strabizam. Par meseci kasnije, majka je primetila skretanje oka i kod Alekse koga je odmah pregledao doktor u Zaječaru.

Rekao nam je da ništa ne brinemo, da je očno dno dobro, da se oko još razvija i da će sve biti u redu. Nažalost njegove prognoze se nisu obistinile, oko je sve više skretalo. Nakon toga smo otišli na očnu kliniku dr. Stankova, koji je prepisao nošenje oklizija naizmenično na oba oka za oba deteta. Lako smo primetili da ni to nije dalo posebne rezultate. Obratili smo se Dr Ramović u Domu Zdravlja Bor. Kako u Boru nemamo dečjeg oftamologa uputila nas je na Klinicki Centar Niš gde su oba deteta pregledana, i tu dobijamo šokirajuću vest, da je Aleksa na levom oku potpuno izgubio vid, da se zbog strabizma (skretanja oka) razvila i ambliopija, i da se trebamo pomiriti sa tim da dete na tom oku nikad neće videti, priča Tamara i dodaje:

- Čak je kao terapiju prepisala zatvaranje tog obolelog oka tj. nošenje onkluzija po ceo dan i da se oko otvara samo prilikom vežbi koje je ona prepisala, a koje se rade samo u Beogradu i možda na još nekim privatnim klinikama, neka vrsta fotostimulacija. Međutim rekla nam je da je kasno i da se ne nadamo ničemu. Zahvaljujuci gospodinu Miroslavu koji je u Boru otvotio centar za slepe i slabovide osobe, po njegovom savetu došli smo u septembru prošle godine prvi put u specijalnu oftamolosku bolnicu Eliksir u Novom Sadu sa oba naša mališana. Kako Veljko nije bio saradljiv jer je verovatno prevremeno rođenje uticalo na njegovu zrelost, što je i nalaz psihologa potvrdio, za Veljka se morao obaviti pregled u narkozi. Aleksa je pregledan i potvrdile su se tvrdnje doktorke iz Niša pa saznajemo da je Aleksina oštrina vida na tom levom oku samo 2%,na drugom oku 60%.

foto: Privatna arhiva

Kako je Tamara objasnila, Veljkov pregled pod narkozom je protekao uredno, a nalazi nisu bili toliko loši kao što su bili u slučaju Alekse gde se ni pod narkozom nije mogla odrediti oštrina vida.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

- Za oba deteta su nam prepisali nošenje okluzija na zdravom oku kako bi se bolesno oko što više stimulisalo, a za Aleksu je to bilo nošenje po ceo dan, naočare i kurseve konzervativnog lečenja 3-4 puta godisnje metodama akademika dr Leonida F. Linjika i akademika dr. Svjatoslava N. Fjodorova i Ocne klinike "Fjodorov" u Kalugi i Laserske akademije nauka Ruske Federacije koje se jedino u Srbiji rade u Specijalnoj oftamoloskoj bolnici "Eliksir" u Novom Sadu. Bez imalo dvoumljenja, iako je za nas budžet to bila velika svota novca jer je suprug jedini zaposleni u porodici, pristali smo jer nam je to bila jedina "slamka spasa". Nakon četvrtog ciklusa prepisanih stimulacija, oštrina vida kod Alekse se sa 2% popravila na 10% na levom oku, a na desnom sa 60% je oštrina vida stigla na 90%. Veljku se smanjio ugao skretanja oka. Za 17 maj je za Aleksu bila zakazana operacija strabizma u Kalugi u bolnici "Fjodorov" no zbog situacije sa korona pandemijom nismo mogli otputovati jer su svi letovi obustavljeni. Operaciju je bilo potrebno obaviti što pre, i nadali smo se svi da će se situacija u svetu stabilizovati i da će se uskoro otputovati za Rusiju. Kako se to ni do danas nije desilo, bolnica "Eliksir" je donela odluku da se hitne operacije pacijenata ipak obave ovde, i da ce operacije vršiti dr Molotkova koja je doputovala preko Istambula, objašnjava Tamara za Espreso.co.rs.

Operacija je u međuvremenu obavljena i sve je proteklo u najboljem redu.

EDIT: NOVAC ZA OPERACIJU JE SAKUPLJEN!!!! HVALAAA SVIMA OD ❤ NA UPLATAMA I DELJENJU OBJAVE!!! AKCIJA SALUPLJANJA NOVCA...

Posted by Tamara Dragan Novaković on Уторак, 22. септембар 2020.

- Svim roditeljima čija deca imaju ikakvih problema sa očima, preporučujem od sveg srca da ne gube vreme kao mi, već da se odmah upute ovde gde rade najbolji svetski lekari i koji su učinili sve i čine i dalje kako bi naša deca sačuvala vid koliko je god to moguće. Uvek nam je u svemu ovome najteže bilo da sakupimo sredstva za plaćanje prepisanih terapija jer same za oba deteta koštaju po jednom ciklusu oko 80000 dinara, objasnila je majka dodavši da se na sve kači i novac privatnog smeštaja, hrane, puta iz Bora do Novog Sada i nazad.

- Za pomoć sam se obratila preko mog FB naloga, naša prica je dobila velike razmere, došla je do Dalibora Jovića osnivaca humanitarne organizacije "Borani za Bor" i sredstva za operaciju mog Alekse su prikupljena rekordnom roku, tačnije porodica Vladimirović se odrekla sredstava prikupljenih za njihovo dete obolelo od teškog oblika autizma i uplatilo za Aleksinu operaciju, a akcija se nastavila za dalje prikupljanje pomoći za moje anđele za dalje lečenje, navela je Tamara za kraj.

Kako je istakla, operacija jeste otplaćena, ali akcija sakupljanja novca za sledeće terapije koje koštaju oko 394.000 godišnje, traje do sledeće srede.

foto: Privatna arhiva

Tamaru možete kontkatirati i putem njeng Fejsbuk naloga.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.